Nemzetközi turisztikai filmfesztivál kezdődik ma Zágrábban


Első alkalommal rendeznek nemzetközi turisztikai filmfesztivált és versenyt Zágrábban: a Mimara Múzeumban szerdától három napon át mintegy 37 ország részvételével zajlik a mustra.

A fesztiválra professzionális filmesek munkáival három kategóriában lehetett nevezni a kétperces szpottól a hétperces rövidfilmen át a 60 perces művekig az utóbbi két évben készült alkotásokat. A negyedik kategóriát a televíziós riport-, illetve dokumentumfilm-készítőknek írták ki – olvasható a filmfesztivál honlapján.

A készítők bemutathatják országukat, régiójukat, városukat, az adott térség kultúráját és hagyományait, de szólhatnak az alkotások extrém sportról, vízi, vallási vagy konferenciaturizmusról is.

A vetítések ingyenesek, a nemzetközi zsűri elnöke Dzelo Hadziselimovic, a közszolgálati tévé munkatársa, a tagok közül Alexander Kammel és Andreas Maschuh Ausztriából, David Cooper Spanyolországból érkezik, Maroje Zanetic pedig a rendező országot képviseli. Bécs, Berlin, Portugália, Brazília, Franciaország, Románia, Oroszország, Litvánia, Szerbia, Lengyelország, Csehország és New York több fesztiválszervezője lesz jelen az idegenforgalmi filmesek nemzetközi seregszemléjén.

Ami a díjakat illeti, a Grand Prix-t, egy nagy mézeskalácsszívet – ami Zágráb jelképének számít – a legjobb film kapja, ezen kívül díjazzák a három kategória és a tévéfilmes szekció legjobbjait is.Kapcsolódó