Norvég film nyert Karlovy Varyban


A The Almost Man (Mer eller mindre mann) című, Martin Lund rendezte norvég játékfilm nyerte el szombat este Karlovy Varyban a 47. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt.

A záróünnepségen Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő életműdíjat vett át a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért. A nyitóesten ugyanilyen Kristályglóbuszt kapott Helen Mirren, szintén Oscas-díjas brit színésznő.

A versenykategória zsűrije 12 film közül választotta legjobbnak a norvég alkotást. Alkotói a Kristályglóbusszal együtt 25 000 dolláros pénzjutalomban is részesültek. A győztes film tulajdonképpen egy eredeti stílusú pszichológiai tanulmány, kitűnő egyéni alakításokkal. Főszereplője, Henrik Rafaelsen megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Különdíjban részesítette a versenykategória zsűrije Marco Tullio Giordana olasz rendező Romanzo di una strage című filmjét.

A legjobb rendezésért járó díjat a kanadai Rafael Quellet kapta a Camion című alkotásért. A legjobb női alakításért járó díjat Lejla Hatami érdemelte ki, aki az Ali Mosaffa rendezte Peleh akhar című iráni alkotásban szerepel.

A fél óránál hosszabb dokumentumfilmek kategóriájában a Poslednata lineika na Sofia című, Iliana Meteva rendezte bolgár–horvát–német alkotás, míg a fél óránál rövidebb dokumentumfilmeknél a Sergio Oksman rendezte Story for the Modlins című spanyol film nyert. Mindkét film alkotói 5000–5000 dolláros pénzjutalomban is részesültek.

(MTI)


Címkék

Kapcsolódó