Sztrájkol a Cinecittà


A legendás római filmstúdió számos alkalmazottja lépett sztrájkba hétfőn munkahelyük védelme érdekében.

„Szakemberek tucatjainak kell elmenniük innen máshol dolgozni, és egyes műveletekkel külföldi szervezeteket fognak megbízni, de mi nem értjük, hogy mindezek a tervek hogyan lehetnek egyenértékűek a Cinecittà fejlődésével” – idézi a legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség, a Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL) vezetőjét, Alberto Manzinit a Mediafax hírügynökség.

A filmstúdiók tulajdonosa, a Cinecitta Studio Spa vezetősége ugyanis úgy határozott, hogy több munkafázissal – köztük a forgatókönyv-fejlesztéssel, az utómunkálatokkal és az autóparkkal kapcsolatos feladatkörökkel – külföldi cégeket bíz meg. Döntésük felháborította az alkalmazottakat, akiket a baloldali politikai vezetők is támogatnak.

A szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan, hogy bezárjanak valamit, ami része az ország kultúrájának. „Szimbolikusan uralmunk alatt fogjuk tartani a stúdiókat, hiszen egy valódi sztrájk sok pénzbe kerülne, és kedden találkozni fogunk a kulturális minisztérium képviselőivel, még akkor is, ha túl sok reményt nem fűzünk ehhez a találkozóhoz” – nyilatkozta Manzini.

A Cinecitta Studios Spa álláspontja szerint az átalakítás célja a filmipar fejlesztése. Hangsúlyozták, hogy a cég nem tervez elbocsátásokat. 

A Cinecittà stúdiórendszere alig néhány km távolságra található Róma történelmi központjától; áprilisban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. A „mozivárosban” olyan legendás filmalkotások készültek, mint az Édes élet (1960), az Amarcord (1973) vagy a Satyricon (1969). A 70-es években a televíziós munkák özönlötték el a stúdiót, és a mozi válságának hatására véget ért a Cinecittà aranykora. 1997-ben szinte minden stúdiót privatizáltak, ami ismét nagyobb lélegzetű produkciókat vonzott be, köztük például a Róma című tévésorozatot.


Címkék

Kapcsolódó