Elhunyt Celeste Holm Oscar-díjas színésznő


Elhunyt Celeste Holm amerikai Broadway-csillag és filmszínésznő, aki 1948-ban Oscar-díjat kapott az Úri becsületszó című Elia Kazan-filmben nyújtott alakításáért.

Unokahúga, Amy Phillips tájékoztatása szerint a 95 esztendős színésznő a múlt héten került be egy New York-i kórházba, ahonnan férje pénteken hazavitte. Vasárnap hunyt el otthonában, békésen, családja körében – idézte Phillipset az MTI.

A New York-i születésű Holm az iskolai diákszínjátszó körben tette próbára először a tehetségét, 19 évesen pedig már a Broadwayn debütált. 1940-ben Gene Kelly oldalán a The Time of Your Life című darabban aratott sikert, de az igazi színpadi elismerést az Oklahoma! 1943-as bemutatója hozta meg számára.

Pályafutását ezután Hollywoodban folytatta. Elia Kazan Úri becsületszó című romantikus drámájában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő Oscarját ítélte neki az amerikai filmakadémia.

Néhány emlékezetes filmszerep, köztük a hat Oscarral kitüntetett Mindent Éváról Karenje után – amelyért Oscarra jelölték – ismét visszatért a színpadra. A 70-es, 80-as, 90-es években számos tévésorozatban (Falcon Crest, Szerelemhajó, Angyali érintés) játszott, de az utóbbi évtizedben is fel-feltűnt a képernyőn.

Holm közismerten nagy figyelmet fordított a karitatív munkára. Egyidejűleg több jótékony célú szervezet vezetőségében is szerepelt. Egy ideig ő volt az elnöke az Alkotóművészeti Rehabilitációs Központnak, amely művészeti terápiával kezel érzelmileg sérült embereket. 50 centért adott autogramjaiból az évek során 20 000 dollárt gyűjtött az UNICEF számára. A 80-as években pedig 6 éven át az amerikai Országos Művészeti Tanács tagjaként tevékenykedett Ronald Reagan megbízásából.

Többször ment férjhez. Ötödik férje, egy volt pincér, aki haláláig vele maradt, több mint 45 évvel volt fiatalabb nála. Életének utolsó éveit beárnyékolta, hogy pénzügyi vitába keveredett két fiával. A pereskedés felemésztette minden vagyonát.Kapcsolódó