Elhunyt Marvin Hamlisch


Elhunyt a háromszoros Oscar-díjas Marvin Hamlisch, aki több mint negyven film, köztük a Fogd a pénzt és fuss!, a Charlie angyalai-remake és A kém, aki szeretett engem című James Bond-film zeneszerzője.

A 68 éves amerikai komponista egyike volt annak a mindössze 11 személynek, akik egyszerre birtokolták az Oscar-, az Emmy-, a Tony- és a Grammy-díjakat. Hamlisch New Yorkban született 1944-ben bécsi zsidó emigránsok gyermekeként. Apja saját együttesében harmonikázott, csodagyerekként már ötéves korában a rádióból hallott zenét hallás után zongorán lejátszotta. Bár Los Angelesben halt meg, munkássága a Broadwaytől Hollywoodig számos ikonikus alkotáson keresztülívelt. Elsőként korrepetitorként dolgozott a Funny Girl című musicalben Barbra Streisanddal.

Filmzenéket a hatvanas évek közepétől írt, leghíresebb munkái közé tartozik az Ilyenek voltunk és A nagy balhé zenéje. A ’74-es Oscar-díjkiosztóról három szoborral távozott: az Ilyenek voltunk-ért az eredeti filmzene és a legjobb betétdal kategóriájában,  A nagy balhé-ért pedig a legjobb zenei adaptáció kategóriájában díjazták. Ezután még nyolcszor jelölték Oscarra, de többször nem kapta meg az elismerést. Ő írta a Sophie választása, A tánckar és a Krumplirózsa zenéjét is. Utolsó filmes munkája Steven Soderbergh 2009-es Az informátor!-ának zenéje volt.Kapcsolódó