Francia film kapta meg az Arany Leopárdot


Jean-Claude Brisseau La fille de nulle part című filmdrámája nyerte el a szombat este zárult 65. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál 75 000 euró értékű fődíját. A film mindössze 62 000 euróból készült, a rendező saját megtakarításaiból és saját párizsi lakásában forgott. Egy öreg özvegyemberről szól, akinek az élete egy csapásra megváltozik, amikor a gyógyuláshoz segít egy fiatal, beteg, hajléktalan lányt. A Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált idén augusztus 1–11-én szervezték meg Svájc legalacsonyabban fekvő városában.

A gálaünnepségnek két másik „nagy győztese” volt: a zsűri különdíjával kitüntetett, Bob Byington rendezte amerikai vígjáték, a Somebody Up There Likes Me, valamint egy német háborús dráma, a Cate Shortland rendezte Lore, amely a közönségdíjat nyerte el.

A kínai Liang Ying dél-koreai koprodukcióban készült filmje, a Wo hai you hua yao shuo (When Night Falls) megkapta a legjobb rendezőnek és a legjobb női főszereplőnek (An Nai) járó díjat. A film valós történetből indul ki: egy sanghaji férfiről szól, aki megölt hat rendőrt, mivel megverték, amiért bejegyzetlen biciklivel közlekedeett.

A legjobb férfi színésznek idén Walter Saabel bizonyult, a díjat az osztrák Der Glanz des Tages című filmben nyújtott alakításáért vehette át.

A rendező-főszereplő Noémie Lvovsky francia játékfilmje, a Camille Redouble a  locarnói Piazza Grandén vetített legjobb filmként kapott kitüntetést a Varietytől. A történet egy középkorú asszonyról szól, aki rejtélyes módon újra átéli gimnazista éveit, amelyek után megismerkedett férjével, aki a cselekmény jelenében épp elhagyta őt. A filmet korábban Cannes Quinzaine des Réalisateurs szekciójában vetítették és díjazták. Rendezője a locarnói versenyrpogram egyik zsűritagja volt. A zsűri elnöki tisztjét idén a thaiföldi Apichatpong Weerasethakul töltötte be, aki 2010-ben Arany Pálmát szerzett Cannes-ban.

A fesztivál igazgatója, Marco Solari bejelentette, hogy jövő márciusban megrendezik a locarnói filmfesztivál 3 napos „miniverzióját”, amely a mozi és az irodalom kapcsolatára fog összpontosítani.Kapcsolódó