Magyar filmvetítések Kolozsváron


A tegnap kezdődött 3. Kolozsvári Magyar Napok keretében filmnapokat szervez a Tranzit Alapítvány, partnerei a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Filmtett Egyesület, a Kolozsvári Televízió, a kukker.ro, a Minimum Party, a Sapientia EMTE, a Transindex, valamint Videopontes stúdió.

Augusztus 14. és 17. között számos televíziós és mozis igényű filmritkaságot tekinthetnek meg a kolozsváriak vagy a városba látogatók.

Levetítik többek közt Várkonyi Gábor Zokogó majom című tévés minisorozatát – az öt részes széria 1978-ban készült Bálint Tibor azonos című regénye alapján.

Csütörtökön és pénteken késő délután Kolozsvárhoz (is) köthető rövidfilmes válogatásokat vetítenek: egyetemi vizsgafilmeket (Sapientia EMTE), tábori munkákat (Filmtett, Minimum Party), a kukker.ro és a TransindexTv videóit, valamint a Kolozsvári Televízió és a Videopontes stúdió produkcióit.

A műsorban olyan, nem (csak) erdélyi, egészestés produkciók is szerepelnek, amelyekben kolozsvári színészek játszanak, például Bergendy Péter A vizsga című ügynökdrámája, amelyben Dimény Áron bukkan fel és Marian Crişan Morgenje, amelyben Hatházi András kapott szerepet.

A filmek műfaji skálája változatos: egyebek mellett etűdök, esszék, portrék is kerültek a programba.

A vetítések között és után közönségtalálkozókon lehet faggatni az alkotókat.

A legkisebbek számára gyerekfilmklub kínálkozik programként a TIFF-házban.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében rendezett vetítések teljes menetrendje megtekinthető a rendezvény honlapján. A helyszín a Tranzit Ház. A belépés ingyenes.Kapcsolódó