Perelnek a Fekete hattyú-gyakornokok


A Darren Arronofsky Fekete hattyú című filmjének forgatásán dolgozott két gyakornok elégedetlen. Tavaly már beperelték a Fox Searchlightot, jövő héten viszont a teljes céget törvényre akarják adni a gyakornoki fizetések elhanyagolása miatt.

Alex Footman és Eric Glatt újabb lépésének az egész hollywoodi gyakorlatra érvényes hatásai lehetnek – véli a The Guardian – hiszen az utóbbi években jelentősen megnőtt a hollywoodi produkciókban fizetés nélkül gyakorlatozó fiatalok száma. Az érintett Fox stúdió maga úgy reagált erre, hogy 2010 júliusa óta legalább 8 dolláros munkabért számol fel a gyakornokoknak.

A két panasztevő a törvényre hivatkozik, amely szetint a fizetetlen gyakornokoknak adott munka oktatási haszonnal kell bírnjon, feladataikkal nem helyettesíthetnek más, fizetetett alkalmazottakat. Ezzel szemben Footmant és Glattot elmondásuk szerint rengeteg olyan munkára fogták, amiből nem tudtak tanulni, és amit más, rendesen fizetett alkalmazottaknak kellett volna elvégezniük.

A szerződéskötésre és az utólagos kifizetésre vonatkozó követeléseiket ki akarját terjeszteni a Searchlight-gyakornokok után a Fox teljes, több mint 100 fős gyakornokprogramjának résztvevőire, ugyanakkor a helyzet törvény általi szabályozását követelik.

Az ügyhöz csatlakozna két újabb felperes, Eden Antalik és Kanene Gratts is, akik 2009 második felében ugyanazon önkéntesprogram részeként dolgoztak a  500 nap nyár című Fox Searchlight-koprodukcióban.

A 2009-ben – még a Fox gyakornokokra vonatkozó döntése előtt – New Yorkban forgatott Fekete hattyú igazi anyagi siker volt: a pszichothriller több mint 300 millió dollárt gyűjtött be világszerte a mozibevételből.

A Twentieth Century Fox még nem tette közzé álláspontját a követelések kapcsán. Képviselői tavaly szeptemberben azzal érveltek, hogy az önkéntesek Aronofsky saját produkciós cégéhez tartoztak, nem közvetlenül a stúdióhoz, szerintük az ilyen fajta követelések nem érdemelnek különösebb figyelmet – emlékeztet a The Guardian.Kapcsolódó