Magyar filmek Montrealban


Bergendy Péter A vizsga és Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia című filmjét is vetíti az augusztus 23-án kezdődő kanadai filmfesztivál. Az A kategóriás filmszemle elsőfilmes versenyében egy lengyel–magyar–német koprodukció is szerepel, a címe: Zdjecie (A fénykép).

80 országból érkező 432 filmmel kezdődik csütörtökön az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésre invitáló World Film fesztivál Montrealban. Az Észak-Amerika kulturális fellegvárában megrendezett filmverseny a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 14 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt – adta hírül ma délelőtt a Magyar Filmunió.

A filmfesztivál Bergendy Péter A vizsga című filmjét versenyen kívül mutatja be a World Greats elnevezésű válogatásában. A vetítésen részt vesz Hámori Gabriella, az ügynökfilm női főszereplője.

Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódiáját a montreali filmfesztivál World Cinema szekciójában tűzi műsorra. A magyar-francia koprodukcióban készült, Liszt Ferencnek emléket állító filmet a rendező személyesen mutatja be a fesztiválon.

A montreali filmfesztivál elsőfilmes versenyében indul Maciej Adamek lengyel filmrendező lengyel–német–magyar koprodukcióban készült filmje, a Zdjecie (A fénykép), amelynek magyar koproducere Muhi András (Inforg Stúdió). Ez a rendező első játékfilmje, Maciej Adamek dokumentumfilmesként vált sikeressé Lengyelországban.

Muhi András arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a film főszereplője egy 16 éves fiú, aki tengerparti nyaralása során rábukkan egy különös fotográfiára, amely egész családi kapcsolatrendszerét megkérdőjelezi. A gyanú tisztázása folyamán a gyermekkor egyre messzebb, a felnőttkor egyre közelebb kerül a főhőshöz.Kapcsolódó