Wong Kar-wai lesz a 2013-as Berlinale zsűrielnöke


Wong Kar-wai nem először részesül majd kitüntetett figyelemben a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet 2013. február 7. és 17. között szerveznek meg.

A sanghaji születésű hongkongi filmrendező a világ összes nagy fesztiváljáról szerzett már díjat. Berlinbe először a Vadító szép napok című filmjét kísérte el – 1991-ben vetítették a Berlinale Fórum szekciójában –, majd 1994-ben a Csungking expresszt, amely nemzetközi hírnevet szerzett rendezőjének. 1996-ben Bukott angyalkák című filmjével bizonyította ugyanitt – szintén a Fórumban – a tehetségét.

„Wong Kar Wai korunk egyik legünnepeltebb filmese. Sajátos kézjegye és munkáinak költészete mindannyiunkat lenyűgözött. Számára zsűrielnökké válni egy álom valóra váltását jelenti. 1980 óta a Berlinale napjaink kínai mozijának egyik fóruma lett, ezért is megtisztelő számunkra, hogy Wong Kar-wai lesz a 2013-as zsűri elnöke” – nyilatkozta a fesztiváligazgató Dieter Kosslick.

„Megtisztelő Dieter meghívása – hangzik a kínai rendező válasza. – Boldog vagyok azért is, hpgy visszatérhetek Berlinbe és megnézhetem a világ filmeseinek legfrissebb munkáit.”

(deadline.com)
Kapcsolódó