Pálfi György a pöstyéni filmfesztivál egyik sztárvendége


123 filmet mutatnak be a pöstyéni Cinematik Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 7. és 13. között, a rendezvény egyik sztárvendége Pálfi György filmrendező lesz.

Pálfi a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című alkotásával érkezik Pöstyénbe, ahol a nézők a film után közönségtalálkozó keretében személyesen is feltehetik kérdéseiket Pálfi Györgynek. A Taxidermia alkotóján kívül a fesztiválra látogat még többek közt Keith Jones, a Punk Afrikában (Punk in Africa) rendezője, illetve Andrej Nyekraszov orosz filmrendező is.

A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt a hazai filmek kapják, 41 szlovák mozgóképet a Cinematik fesztiválon láthat először a közönség, illetve több mint 20 alkotásnak Pöstényben lesz a premierje. A szlovák rendezők közül többek közt Martin Sulík, Jana Bucka, Iveta Grófová, Paula Sisková és Anton Szomolányi is részt vesz a filmje bemutatásán.

A 70 egészestés és 53 rövidfilmet a fesztiválon tizenhat különböző kategóriában tekinthetik meg a látogatók. A két versenykategória a Meeting Point Europe és a Cinematik.Doc nevet viseli. Az első kategóriába a kontinens legjobb alkotásait 17 ország neves kritikusai válogatták ki; a kritikusok között Magyarországot Váró Kata képviseli, aki szintén a fesztivál vendége lesz. A második kategóriában pedig a szlovák dokumentumfilm legjobb alkotásai fognak versenyezni a zsűri elismerésért.

A többi kategóriában nemcsak a legújabb alkotásokat, például a 2012-ben az idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjat kapott Nader és Simin – Egy elválás története című iráni filmet vagy az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjas alkotásait mutatják be, de a szervezők szeretnék, ha az 1950-es, 1980-as évek francia klasszikusaival vagy az egyes nagy botrányt kavart filmekkel, mint a Lolita-feldolgozásával vagy az 1972-es Az ördögűző című filmmel is megismerkednének a nézők.

A fesztivált kísérőrendezvényei közt szerepel a Fragile együttes koncertje, szeminárium a koprodukcióban készült európai dokumentumfilmekről, előadás a betiltott filmekről és egy kiállítás, ahol a legérdekesebb szlovák színházi kosztümöket mutatják be.

(MTI/kultúra.hu)Kapcsolódó