Átlépte az egymilliárdos bevételküszöböt a Batman-film


Christopher Nolan A sötét lovag – Felemelkedés című filmje a filmtörténet 13. olyan alkotása, amely képes volt meghaladni az egymilliárd dolláros bevételt.

A Warner Bros. és a Legendary Pictures szuperhősfilmje vasárnapig 431,2 millió dollárt kasszírozott Amerikában, és kb. 574 millió dolláros bevételt gyűjtött össze nemzetközi forgalmazásáből – ez összeadva 1,005 milliárd dollárra rúg.

Az összeg valamivel több, mint A sötét lovag bevétele, amely csak az 1,003 milliárdot érte el 2008-as moziforgalmazása nyomán.

Az a nagy különbség a két film között – állapítja meg a The Hollywood Reporter –, hogy A sötét lovag – Felemelkedés külföldön aratott nagyobb anyagi sikert, A sötét lovag viszont Észak-Amerikában tett szert nagyobb mozibevételre (533 millió dollárra az észak-amerikai mozikban, 469,7 millióra a világ többi mozijában). A különbséget egyesek azzal magyarázzák, hogy kellemetlen esemény kapcsolódott A sötét lovag – Felemelkedés utóéletéhez: a film egyik vetítésén történt, július 20-án a hírhedt lövöldözés a Colorado állambeli Aurora moziban.

A filmtörténetben mindössze két olyan alkotás létezik, amely a kétmilliárd dolláros bevételi küszöböt is átlépte (és mindkettőt James Cameron rendezte): az Avatar és a Titanic.Kapcsolódó