Macskássy Gyula-díj a Primanimán


A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál szervezői megalapították a más fesztiválokon is megszokott fődíj, kategóriadíjak, valamint a közönségdíj mellett a Macskássy Gyula-díjat, amelyet az a magyar alkotó vehet majd át, aki a fesztivál közönségének a körében legnépszerűbb animációs versenyfilmet készítette el.

Az 500 euró értékű díj fölajánlásával a magyar animációs alkotók munkáját szeretnék támogatni már az első Primanima alkalmával, amely épp a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésének centenáriumában indul útjára.

Már az ő működése előtt is születtek Magyarországon animált filmkísérletek, mégis, a világ az ő művein keresztül csodálkozott rá a hazai animációs filmre. 1932-ben 20 évesen kezdett el animációs reklámfilmeket készíteni. A Macskássy-féle magánstúdió az 1948-ban bekövetkezett államosítást követő nehéz időszakban több szervezeti átalakítást és intézményi racionalizálást is megélt. Végső soron belőle született a Pannónia Filmstúdió. 1951-ben rendezte A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesefilmet, melyet az első színes magyar rajzfilmként üdvözöltek itthon. A 60-as évektől kezdve a Ludas Matyi című újság ismert karikaturistája, Várnai György lett Macskássy Gyula társrendezője. Közösen jegyzett filmjeik, a Ceruza és radír, valamint a Párbaj utat nyitottak a külföld felé a hazai rajzfilm számára – az előbbit Karlovy Varyban, az utóbbit Cannes-ban és Oberhausenban is fesztiváldíjakkal ismerték el.

A Primanimára szeptember 10-e, hétfő éjfélig lehet még nevezni animációs kisfilmeket vizsga-, diploma-, valamint elsőfilmes kategóriában online, a fesztivál honlapján.Kapcsolódó