Cseh, spanyol és brit animáció versenyez az Európa Filmdíjért


Három egészestés animációs filmet, egy cseh, egy spanyol és egy brit produkciót jelölt az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjára az animációs kategóriában.

Az EFA keddi közleménye szerint a jelöltek közé került a Tomás Lunák rendezésében készült, Alois Nebel című cseh–német–szlovák koprodukciós fekete-fehér alkotás, amely egy forgalmista második világháborús hallucinációiról szól.

Az Arrugas című spanyol munka egy idősek otthonában lakó két férfi bontakozó barátságáról és az előttük megnyíló új utakról mesél. A produkciót Ignacio Ferreras rendezte.

Az egzotikus tengerektől a ködös londoni utcákig vezet a The Pirates! In An Adventure With Scientists című animációs kalandfilm, amelyben egy kalózkapitány az év kalóza címért küzd. A brit–amerikai koprodukció Peter Lord rendezésében született.

A győztes produkciót az Európai Filmakadémia tagjai szavazással választják ki. Az Európai Filmdíjakat idén Máltán adják át december 1-jén. A filmdíj játékfilmes jelöltjeit az Európai Filmek Fesztiválján jelentik be november 3-án Sevillában.

(MTI)Kapcsolódó