James Bond zárja a Cinefestet


A hatodik hivatalos James Bond-filmben az ausztrál George Lazenby vette át a világ legelegánsabb titkosügynökének szerepét Sean Connerytől. A 9. Jameson Cinefest ezzel a különleges darabbal zárul.

Az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es opusban azonban nem ez volt az egyetlen újdonság: Peter Hunt rendező ragaszkodott az eredeti Fleming-alapanyaghoz, így az azonos című regényt teljesen hűen adaptálta – idejekorán megalkotta az emberi Bondot (ezzel próbálkoznak mostanában a Daniel Craig-vonalon is), aki kütyük és hihetlen fordulatok helyett fizikai erővel, sármmal és ésszel oldja meg a világ megmentését. És még az egyetlen igaz szerelem is utoléri.

Hunt innovatív rendezési stílusa jóval megelőzte a korát, dinamikában a mai akciófilmek mellett is helytáll a film, dramaturgiájában pedig olyan vakmerőre sikerült, hogy az még ma sem megengedett – ne várjuk tehát a happy endet. Noha a Bondot alakító Lazaenbynek hét filmre volt szerződése, nem sokkal a premier előtt bejelentette: soha többé nem játssza el a 007-es ügynököt. Kár, mert számos szakember és kritikus az idén 50 éves Bond-franchise legjobbjának választotta az Őfelsége titkosszolgálatában című klasszikust, melynek szombat esti miskolci vetítése a magyarországi mozipremier is egyben.
Kapcsolódó