Centenáriumi megemlékezés John Halas animációs filmrendezőről Londonban


A 100 éve született John Halas, magyar nevén Halász János rajzfilmrendező művészetéről kiállításon és filmvetítéssel egybekötött előadáson emlékeznek meg szerdán a Londoni Magyar Kulturális Központban.

A John Halas (1912–1995) emlékest díszvendége lesz Vivien Halas, a művész lánya és Jez Stuart, a brit filmintézet munkatársa. John Halast a britek Európa Walt Disneyjeként tisztelik, életműve csaknem 2000 animációs filmet tartalmaz. Az ő nevéhez fűződik az első, egészestés európai rajzfilm, az Állatfarm elkészítése.

1936-ban Londonba hívták, hogy alapítson egy animációs stúdiót. Ott ismerte meg későbbi feleségét, Joy Batchelort, akivel a Liszt Ferenc gyermekkoráról szóló Music Man című film megalkotásán dolgozott együtt. Később együtt alapították meg a Halas & Batchelor Cartoonst, amely 50 év alatt Európa legnagyobb és leghíresebb animációs filmstúdiójává vált – olvasható a londoni magyar intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Amellett, hogy Halas és felesége alkotta meg Anglia első egészestés animációs filmjét, a George Orwell azonos című regényéből készült Állatfarmot, reklámok, oktatási célú és propagandafilmek, sorozatok, valamint mozifilmek készítésével is foglalkoztak.

John Halas többféle filmtechnikával kísérletezett a háromdimenziós sztereó rajzfilmektől kezdve a számítógépes animációig. Az ő nevéhez fűződik az első sztereó rajzfilm, a The Owl and the Pussycat (1953) és az első bábfilm, a The Figurehead (1953) is, valamint a The Magic Canvas (1948) című munka.

Alapító tagja és 10 évig elnöke, majd egészen 1995-ben bekövetkezett haláláig díszelnöke volt az International Animated Film Societynek (Nemzetközi Animációs Film Szövetség). 1987-ben a BBC-nek is készített egy dokumentumfilm-sorozatot Masters of Animation (Az animáció mesterei) címmel, amely a világ legjobb rajzfilmkészítőinek munkásságát mutatta be. Mindemellett 12 könyvet írt az animációról.

John Halas 1912-ben született Budapesten. Művészeti tanulmányait is ott kezdte meg Bortnyik Sándor festő és grafikusművész vezetésével. Nagy hatással volt rá a Bauhaus-mozgalom és annak jeles magyar képviselője, Moholy-Nagy László, aki Halas első animációs kísérleteinél is jelen volt. Első, reklámfilmeket készítő filmstúdióját 1932-ben Macskássy Gyulával, a Pannónia Filmstúdió későbbi alapítójával hozta létre.

John Halas munkásságát több kitüntetéssel ismerték el, 1974-ben elnyerte a The Queen’s Award for Industryt, 1990-ben a nagy múltú Zágrábi Nemzetközi Rajzfilm Fesztiválon Életműdíjat kapott, 1992-ben a Pro Cultura Hungarica elismerést vehette át.

(MTI)Kapcsolódó