Helen Mirren kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját


A brit színésznő decemberben, az Európai Filmakadémia december 1-jén, Máltán megszervezendő gálaünnepségén veheti át a European Achievement in World Cinema díjat, jelentette be a szervezet kedden.

„Az európai filmgyártás mérhetetlen sokfélesége adott nekem kitartó szeretet és tiszteletet a művészet iránt – nyilatkozta a 67 éves, Oscar-díjas színésznő válaszképpen. – Ez a díj egy igazán jelentős kitüntetés. Büszke vagyok arra, hogy színészként bekerülhetek az európai hagyományba.”

Mirren karrierje a 60-as években kezdődött. Hírnevét 1980-ban erősítette meg a Hosszú nagypéntek (The Long Good Friday) című filmben, Bob Hoskins oldalán.

Fél évszázados karrierje során brit filmgyártás egyik ikonjává vált. 1994-ben alakított először királynőt: Charlotte királynőt játszotta a György király (The Madness of King George) című történelmi drámában. 14 évvel később egy másik brit uralkodónő, II. Erzsébet szerepe juttatta el karrierje – eddigi – csúcspontjára: munkáját Oscar-szobrocskával ismerte el az amerikai filmakadémia.Kapcsolódó