Alföldi rock: Szomjas György dokumentumfilmje a PG Csoportról


Dokumentumfilmet készített Szomjas György a 25. születésnapját tavaly ünnepelt debreceni zenekarról, a PG Csoportról. Az Alföldi rock című alkotást csütörtökön Budapesten, pénteken Debrecenben mutatják be.

„Régi barátom és munkatársam, a népzenész-táncházas Halmos Béla révén kerültem kapcsolatba a PG Csoporttal, vendégzenészként többször fellépett velük. Az együttes tavaly volt 25 éves és Jantyik Csaba zenekarvezető felkért, hogy ebből az alkalomból készítsek róluk egy dokumentumfilmet. Ezt örömmel vettem, mert tetszett, amit csinálnak” – idézte fel a film hátterét a Kossuth-díjas filmrendező az MTI-nek.

Az Alföldi rockot csütörtökön este zártkörű vetítésen a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban, pénteken pedig a debreceni Apolló moziban mutatják be. Szomjas György a dokumentumfilm mellett egy háromrészes tévéfilmet is készített.

Mint mondta, csaknem egy éven át forgatott a zenekarral koncerteken, színházi próbákon, utazások közben. A film fő pillére a 2011-es jubileumi év két kiemelkedő eseménye, a PG Csoport dalaira épülő Világvége szerelem című musical (r. Vidnyánszky Attila) márciusi bemutatója a Csokonai Színházban, valamint az együttes novemberi nagykoncertje a debreceni Kölcsey Központban. Emellett felléptek például Derecskén, Székelyudvarhelyen, de a zenekar koncertet adott a Római Magyar Akadémián és Párizsban is.

„A zenekarban, illetve történetében elsősorban az fogott meg, hogy egy helyi karaktert tudtak megfogalmazni, megírták saját közegük dalait és így alakították ki a közönségüket. Engem mindig, mindenféle vonatkozásban érdekelt a populáris kultúra és számomra rendkívül meggyőző volt, milyen nagy tábora van a PG Csoportnak, számaik mennyire szerves részeivé váltak a debreceni életnek. Kapcsolatuk élő és folyamatos saját környezetükkel” – fejtette ki Szomjas György.

Kitért arra, hogy a PG Csoport legfanatikusabb hívei azok, akik a zenészekkel nagyjából egyidősek, ma 50 év körüliek és annak idején ott voltak, amikor a formáció 1986-ban megalakult a debreceni Kossuth Egyetem hallgatóiból. A rendező kiemelte, hogy a Debrecenben kultikusnak számító csapat tagjainak a zene mellett ma is van polgári foglalkozásuk.

Szomjas György elmondta, hogy következő munkája várhatóan az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára tavaly felkerült magyar táncházmódszer témakörében forog majd.

(MTI)Kapcsolódó