Gyerekprogram a Filmtettfeszten


A tavalyi gyerekfilmes vetítések őszinte nevetésein, ujjongásain és a vetítések közbeni spontán bekiabálásokon felbuzdulva, idén is szervezünk gyerekeknek szóló vetítéseket a Filmtettfeszten. A helyszín a kolozsvári Győzelem mozi, az időpont vasárnap, október 7-e, délelőtt. A belépés ingyenes.

Az első, félórás, animációs filmes összeállítás 10 órakor kezdődik. Tartalma:

Horváth Mária: Magyar népmesék / Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack (2011, 8’)

A király ajándékot vesz lányainak, de a legkisebb kérését nem tudja teljesíteni, mert szóló szőlőt, mosolygó almát s csengő barackot nem talál sehol. Hazafele bajba kerül, egy nagy fehér disznó segít rajta, cserébe neki ígéri legkisebb lányát. Na, el is jön a disznó a királylányért, el is viszi taligáján a disznóólba. De aztán láss csudát…

Horváth Mária: A Négyszögletű Kerek Erdő / Vacskamati virágja (2010, 7’)

Vacskamatinak sincs minden kedden születésnapja, de április 15-én, kedden, igen. Barátai suspitoltak, összedugták a fejüket, s meglepték egy cserép virággal. Lila is volt, zöld is volt, sárga is meg kék is volt, csuda egy virág volt.

Jurik Kristóf, Kungl Mátyás: Béka-tangó (2011, 3’)

Gyerekeknek szánt rövidfilm, mely egy színes békáról szól, aki igazán élvezi az életet és a játékos kergetőzést a legyek után.

 

Tóth Luca: Libegő (2011, 2’)

6–9 éveseknek szóló dalfilm. A főszereplő elképzeli felnőtt énjét, ahogy nekilát felfedezni a világot a zugligeti libegő felülnézetéből.

 

 

Szoboszlay Eszter: Boltosmesék
(2010, 7’)

A boltok egy képzeletbeli város utcáin, terein sorakoznak és egy-egy mesét, történetet rejtenek magukban. Az utcákon játszó kisfiút követve mi is végigjárhatjuk ezeket a különleges helyszíneket. A film Mosonyi Aliz Boltosmesék című kötetén alapul.

 

11 órakor kezdődik, és elsősorban a kisiskolás korosztályt szólítja meg Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében (2011, 100’) című játékfilmje, ami hiánypótló az elmúlt évtizedek magyar filmgyártásában: az ifjúsági film műfajának igen gazdag hagyományából táplálkozik. A film főszereplője két kisfiú, két Sherlock Holmes-rajongó kiskamasz, akik egymást Holmesnak és Watsonnak szólítják, valamint egy kislány, Ica, akivel együtt különös kalandokba keverednek a nyári szünetben. Történetünk egy vidéki kisvárosban játszódik, ahol furcsa dolgok történnek, noha a felnőttek mindebből semmit nem vesznek észre. Gyerekek tűnnek el, és bár pár nap után látszólag sértetlenül előkerülnek, valójában egyik sem ugyanaz már, mint korábban volt. Watson a maga módján nyomozott már ez ügyben, de nem jutott semmire. Holmesnak nem csak intellektuális kihívás a rejtély megoldása, de segíteni is akar.

{album:750}Kapcsolódó