Fődíjas lett a Csak a szél Moszkvában


Fődíjas lett Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása a moszkvai 2morrow/Zavtra nemzetközi független filmfesztiválon, amelynek zsűrije a legjobb operatőr díját a filmet fényképező Lovasi Zoltánnak ítélte oda. (MTI)

A díjátadó ceremóniát október 7-én tartották Moszkvában. Fliegauf filmje kilenc másik alkotással versenyzett a fődíjért. A mezőnyben a dél-koreai Kim Ki-duk idei Arany Oroszlán-díjas Pietája és Marco Bellocchio Bella addormenta című filmje is szerepelt.

Az október 2. és 7. között megrendezett fesztiválon Alekszej Balabanov Ja tozse hacsu (Én is akarom) című új filmjét is díjazták, emellett a közönségdíjat is megkapta.

A hatodik alkalommal megszervezett fesztivált Ivan Dihovicsnij orosz színész, forgatókönyvíró, rendező hívta életre öt éve, majd 2009-ben bekövetkezett halála után özvegye vette át tőle a jelképes stafétabotot.

A korábban a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél jelenleg az izraeli Haifában zajló nemzetközi filmfesztiválon szerepel, és a szerdán megnyíló 56. Londoni Filmfesztiválon is vetítik. Fliegauf Bence alkotását nevezte Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.Kapcsolódó