Oscar-díj – Rekordszámú nevezés érkezett az idegen nyelvű filmek díjára


Rekordszámú, 71 nevezés érkezett az amerikai filmakadémiához a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának mezőnyébe – jelentették be a szervezők.

A magyar nevezett Fliegauf Bence Csak a szél című, számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotása. A romagyilkosságokkal foglalkozó játékfilm többek között az Ezüst Medvét is megkapta az idei Berlinalén.

A legrangosabb filmes elismerésért versengő produkciók hétfőn közzétett listáján szerepel osztrák színekben Michael Haneke Szerelem című cannes-i Arany Pálma-díjas filmje, az Életrevalók című francia világsiker, Paolo és Vittorio Taviani Arany Medve-díjas munkája, a Cesare deve morire, Olaszországból, az Egy veszedelmes viszony című kosztümös dráma Dániából, valamint a hidegháborús NDK-ba kalauzoló Barbara a német Christian Petzold rendezésében.

Norvégia a Thor Heyerdal híres Csendes-óceáni expedíciójáról szóló Kon-Tiki című filmet küldte Los Angelesbe. Az először pályázó Kenya a Nairobi Half Life című drámát indítja David “Tosh” Gitonga rendezésében.

A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díjat tavaly Aszgar Farhádi drámájával, a Nader és Simin – Egy elválás története című drámával elnyerő Irán szeptember végén bejelentette, hogy az arab világban erőszakhoz és tömegtüntetésekhez vezető iszlámellenes amatőr film miatt bojkottálja a 2013-as Oscar-díjat, és mégsem küldi versenybe a már kiválasztott alkotást.

A nevezettek listáját több fázisban szűkítik le arra az öt jelöltre, amelyből az amerikai filmakadémia tagsága végül szavazással kiválasztja az Oscar-díjas produkciót. A jelölteket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjak 85. alkalommal történő átadására 2013. február 24-én kerül sor Los Angelesben.

(MTI)Kapcsolódó