Michael Caine a díszvendég az 50. bécsi filmszemlén


Ben Affleck Az Argo-akció című filmjével nyit a jövő héten az 50. Viennale, a díszvendég Michael Caine lesz a bécsi filmszemlén – jelentették be a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.

Az idén 50. alkalommal megrendezett Viennale kis fesztiválból nőtte ki magát közel 100 000 nézőt vonzó egyhetes filmes seregszemlévé.

A fesztivált Ben Affleck Az Argo-akció című politikai thrillere nyitja meg jövő csütörtökön. Az egy hét alatt bemutatandó 300 mozgóképes alkotás közé olyan filmeket válogattak még be, mint a francia Olivier Assayas Apres Mai (Május után) című játékfilmje, Hal Hartley Meanwhile (Eközben) című mozija és a thaiföldi Apichatpong Weerasethakul  Hotel Mekong című alkotása.

Az osztrák filmkészítést 10 hosszú és 17 rövidfilm képviseli. Egy vita miatt nem került a programba viszont az eredeti program legsikeresebb osztrák alkotása. Ulrich Seidl rendező ugyanis visszavonta Paradise: Love – Szerelmet a feketepiacról című, a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíjával elismert filmjét a Viennale műsoráról, tiltakozásul az ellen, hogy az osztrák filmek kora esti időpontokban kerülnek műsorra, így aránylag kevés néző láthatja őket.

A Viennale díszvendége idén Sir Michael Caine Oscar-díjas angol színész, akinek 10 filmjét is levetítik egy különprogram keretében. Mellette Werner Herzog német rendezőt, Olivier Assayast, Hal Hartleyt, valamint Isabelle Huppert francia színésznőt és Klaus Maria Brandauer német színészt is várják az osztrák fővárosba a közreműködésükkel készült filmek vetítésére.

A különprogramok között Fritz Lang teljes életművét levetíti a bécsi Filmmuseum. Lang, a filmtörténet egyik klasszikusa Bécsben született 1890-ben és festészetet tanult a képzőművészeti egyetemen. Filmes sikereit szülőhazáján kívül érte el: Németországban és az Egyesült Államokban készített filmjei tették híres rendezővé. Az összeállításban látható lesz Lang talán leghíresebb filmjének, a Metropolisnak a restaurált változata is, amelyet először a 2010-es berlini filmszemlén vetítettek le. A szervezők további különlegességekkel is szolgálnak: több más Fritz Lang-film felújított verzióját az idei Viennalén láthatja első ízben a bécsi közönség.

(MTI)Kapcsolódó