A Brit Filmintézet jelmezgyűjteménye a Viktória és Albert Múzeumba került


A Viktória és Albert Múzeumnak adományozta 20év alatt összegyűjtött, mintegy 700 jelmezt számláló kollekcióját a Brit Filmintézet (BFI).

A nagylelkű adománnyal gyakorlatilag a Viktória és Albert Múzeum lett „az ország legnagyobb filmes jelmezgyűjteményének az otthona” – idézte Sir Christopher Frayling professzort a BBC online hírszolgáltató. A professzor annak a szombaton megnyíló kiállításnak a vendégkurátora, amelyet Hollywoodi jelmezek címmel rendeznek meg a múzeumban.

A Brit Filmintézet filmes kosztümökből álló kollekcióját 1980 és 2000 között a londoni Mozgókép Múzeum (MOMI) gyűjtötte össze. Amanda Neville, a BFI igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy a jelmezeket befogadta a Viktória és Albert Múzeum.

A Hollywoodi jelmezek kiállítás több mint 130 klasszikus filmes kosztümöt vonultat fel, köztük Christopher Reeve Superman-dresszét, illetve Marilyn Monroe egy olyan ruháját, amelyet a Van, aki forrón szereti című filmben viselt. Mindkét jelmez a BFI gyűjteményének darabja volt.

A tárlat kuriózuma továbbá az a piros cipellő, amelyben az Óz, a csodák csodája című filmben Judy Garland lépkedett. A kiállítás számára kölcsönadott cipő a washingtoni Amerika Történelmének Nemzeti Múzeuma (Smithsonian Intézet) tulajdona, és még sohasem hagyta el az Egyesült Államokat.

(MTI)Kapcsolódó