Alter-Native rövidfilmfesztivál: a Végtelen percek a legjobb erdélyi rövidfilm


Orosz–ukrán koprodukcióban készült film, az Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját. A legjobb erdélyi magyar rendezőnek járó díjat Felméri Cecília kolozsvári rendező vehette át a Végtelen percek című mozgóképért.

A 20. alkalommal megrendezett fesztivál díjnyertes filmjeit vasárnap délben vetítették le a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A rendezvény fődíját Mihail Meszteckij Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei című, orosz–ukrán koprodukcióban készült 28 perces filmje nyerte. A kisfilm két, egymás mellett veszteglő vonat utasai között kialakuló kapcsolatokról szól.

Mikhail Mesztetszkij: Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei

Marosvásárhely város díját Michaela Pavlatova francia–cseh koprodukcióban elkészült Villamos című filmje, a román kulturális és örökségvédelmi tárca díját a perui Julio O. Ramos A tükrök mögül című filmje kapta. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a lengyel Łukasz Borowszkinak ítélte a zsűri a 3 nap szabadság című filmjéért. A román rádió kulturális adójának díját az argentin Juan Pablo Zaramella kapta a Luminaris című filmjéért, az Erdélyi Magyar Televízió díját az orosz Kamilla Szafina kapta Chippendale című alkotásáért.

Felméri Cecília: Végtelen percek

Az idei Alter-Native rövidfilmfesztiválra 778 alkotás érkezett. Az előzsűrizés nyomán 27 ország 59 filmje került be a versenyprogramba.

A fesztiváligazgató Sipos Levente az MTI-nek elmondta: a zsűri egybehangzó véleménye szerint rendkívül erős volt a mezőny, remek filmek közül kellett kiválasztani a legjobbakat. A főszervező hozzátette, azt tartja csodának, hogy – ha egyre nehezebb anyagi körülmények között is – de évről évre meg tudják rendezni a fesztivált. A szerdától és vasárnapig tartó fesztivál keretében a versenyprogram mellett több magyar és román nagyjátékfilmet is levetítettek.Kapcsolódó