Jön a 10. Anilogue


Budapesten 10., Bécsben pedig 5. alkalommal rendezik meg idén az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Budapesten november 21–25. között az Uránia és Toldi mozi várja a rajzfilmek szerelmeseit. 10 egész estés animáció és több mint 100 rövidfilm mellett gyermek- és felnőtt-workshop, Anime Haiku szekció, valamint a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás és retrospektív vetítés- sorozat színesíti a programot. A fesztivál nyitófilmje a számos díjat elnyert Ráncok című spanyol alkotás.

Idén az egész estés animációs filmek szekcióban 4 mű verseng majd a fesztivál fődíjért. Hosoda Mamoru japán rendező (Nyári háborúk) a közelmúltban fejezte be legújabb alkotását, a Farkasgyermekeket (Ōkami Kodomo no Ame to Yuki). A filmet a 2012-es Anilogue keretében mutatják be először Magyarországon és Ausztriában egyaránt. A Farkasgyermekek egy csavaros családi történet, melyben egy anya együtt él két félig ember, félig farkas gyermekével, akik egy farkasemberrel megélt szerelemből születtek. Az Arany Pálma díjas francia animációs mester, Jean-François Laguionie (La Traversée de l’Atlantique à la rame) a gyönyörű és elgondolkodtató Festménnyel (Le tableau) vesz részt az Anilogue versenyében. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott. A spanyol Ignacio Ferreras filmje, a Ráncok (Arrugas) egyben a fesztivál nyitófilmje is. A film több fesztivál díja mellett elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért és a legjobb egész estés animációs filmért járó Goya-díjat is. A rajzfilm Paco Roca azonos című képregénye alapján készült és két öregember barátságát mutatja be érzelmesen, a realizmust humorral vegyítve. Az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című francia-belga koprodukció szintén egy képregény alapján készült, melyet a képregény alkotója, Jung és Laurent Boileau rendeztek. Jung – aki egyike volt a 200 000, világszerte adoptált koreai gyermeknek – életében először visszatér szülőföldjére, és megpróbálja kibékíteni a gyökereit jelenlegi énjével. Röviddel azután, hogy a filmet nevezték az Anilogue egész estés filmek versenyére, az Örökbeadható elnyerte az animációs világ Cannes-jának számító, híres Annecy-i Animációs Filmfesztivál közönség díját.

A rövidfilmek versenyében 27, az elmúlt két évben készült európai animáció vesz részt az Anilogue-on, amelyeket a 500 nevezett kisfilm közül választották ki. A versenyekkel egy időben számos izgalmas vetítés zajlik majd, melyek betekintést nyújtanak az animációs világ aktualitásaiba. Az Anilogue többek között bemutatja Alexia Anastasio dokumentumfilmjét, a Plymptoons kalandokat (Adventures in Plymptoons!), Amerika legfüggetlenebb animátoráról, Bill Plymptonról, a Világpanoráma szekcióban pedig olyan filmek kerülnek vetítésre, amelyek több, világszerte ismert fesztivál közönségének és zsűrijének szívét nyerték már el. Az anime-rajongók számára különösen sok csemegét kínál majd az idei Anilogue, hisz az ismert animációs rendező, Yamamura Koji által összeállított Anime Haiku szekció Japán legizgalmasabb, új független rövidfilmjeit mutatja majd be. Az Anilogue-on látható lesz továbbá az összeurópai animációs díj, a Cartoon d’Or öt nevezettje, beleértve Emma De Swaef és Marc James Roels nyertes filmjét, az Oh Willy-t.

November 25-én a Toldi mozi kávézójában az észt NUKUFILM gyermekstúdiója tart ingyenes animációs workshopot – 10:30-tól 13:00-ig a gyerekeknek, 14:30-tól pedig a felnőtteknek, november 21–december 2. között pedig az Uránia moziban látható a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás.Kapcsolódó