Támogatja a Filmalap Fekete Ibolya és Orosz Dénes új filmjeit


A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága újabb két játékfilm gyártási támogatásáról és három forgatókönyv fejlesztési támogatásáról hozott döntést legutóbbi ülésén. Orosz Dénes Coming Out című második játékfilmjének gyártását 280 millió forinttal, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című alkotását 190 millió forinttal támogatja a Filmalap.

A több mint 130 000 mozinézővel büszkélkedő Poligamyt jegyző Orosz Dénes új vígjátéka egy fordított coming-out helyzet, amelynek során egy boldog meleg kapcsolatban élő fiatalember, melegjogi aktivista rádöbben, hogy beleszeretett egy lányba. A Csányi Sándor főszereplésével készülő alkotás a hazai mozibemutatója jövő decemberre várható. A Coming Out a Megafilm gyártásában készül, producere Kálomista Gábor.

A számos külföldi fesztiváldíjjal kitüntetett Bolse Vita (Európa Parlament különdíja, londoni filmfesztivál Satyajit Ray-díja, 1996) és Chico (a Berlinale John Templeton-díja, Karlovy Vary legjobb rendezői díja és az ökumenikus zsűri díja, 2001) rendezője, Fekete Ibolya új filmje egy család 70 évet felölelő történetét dolgozza fel. Az események „a történelem vonzásában, játékos és eklektikus stílusban” zajlanak majd. A Danuta Szaflarska és Básti Juli főszereplésével készülő filmben 1910-tól a 80-as évekig négy generáció sorsa elevenedik meg majd a filmvásznon. Az Anyám és más futóbolondok a családból című alkotás német, bolgár és dán partnerekkel, a Cinema-Film gyártásában készül, producere Garami Gábor. A négy évszakos forgatás jövő tavasszal kezdődik.

A nyertes forgatókönyv-fejlesztési pályázatok:

A Magyar Nemzeti Filmalap eddig 11 magyar egész estés mozifilm gyártásának támogatásáról hozott döntést.Kapcsolódó