Francia filmfesztivál kezdődik ma Kolozsváron


A Francia Kulturális Intézet 16. alkalommal megrendezendő vetítéssorozata november 15–18-án zajlik a Győzelem moziban. A fesztivál fókuszában idén Agnès Varda, Alain Resnais és Gilles Deleuze munkássága áll.

A levetítendő 8 nagyjátékfilm jórésze romániai premier. A szervezők műsorra tűzték többek közt Eric Bergeron Un monstre à Paris (2011), Lucas Belvaux 38 témoins (2011), Noémie Lvovsky Camille redouble (2011), Frédéric Beigbeder L’amour dure 3 ans (2011) című filmjét, illetve az Oscar-díjas Jean Dujardin és társai

A fesztivál két retrospektív vetítést is műsorra tűzött: Agnès Varda Sem fedél, sem törvény (Sans toit ni loi, 1985), valamint Alain Resnais Tavaly Marienbadban (L’ année dernière á Marienbad, 1961) című klasszikusait.

A belépés 10 lejes teljes árú jeggyel vagy diákok, egyetemi hallgatók és nyugdíjasok számára 5 lejes kedvezményes jeggyel történik. A fesztiválbérlet 25 lejbe kerül.

A fesztiválon bemutatják Gilles Deleuze Cinéma 1. L’image-mouvement című könyve román fordítását. Ebből az alkalomból a rendezvénysorozat díszvendége  lesz Emilie Deleuze filmrendező, a francia filozófus Gilles Deleuze lánya, aki előadást is tart a mozis és televíziós filmkészítés közti különbségekről a Francia Intézet médiatékájában november 17-én, szombaton 14.30-kor. A részvétel díjtalan, a részvételi szándékot ezen az e-mailcímen kell jelezni: boglarka.nagy@institutfrancais-roumanie.com. Emilie Deleuze egyik filmje, az A deux c’est plus facile (2009) megtekinthető lesz a fesztiválon. Ezen kívül minden nagyjátékfilm előtt levetítenek egy-egy rövid részletet a L’abécédaire de Deleuze című sorozatból.

A fesztivál részletes műsora elérhető itt.Kapcsolódó