Erdélyi kisjátékfilm Krasznodarban


Magyarországé a főszerep a szerdán kezdődött dél-oroszországi filmfesztiválon. A nézők több magyar egészestés és rövidfilmmel is megismerkedhetnek, levetítik többek közt a kolozsvári Felméri Cecília Kakukk című alkotását is.

Hét magyar filmrendező: Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Fábri Zoltán, Tarr Béla, Szabó István, Huszárik Zoltán, Fliegauf Bence alkotásait és a lengyel Agnieszka Holland Magyarországon forgatott egész estét betöltő játékfilmjeit vetítik a krasznodari mozik. Csak néhány alkotás a gazdag filmkínálatból: a Redl ezredes, a Csodálatos Júlia, A torinói ló, A temetetlen halott, az Örökség, a Beethoven árnyékában, a Csontváry, a Szerelmem, Elektra, a Tejút, a Dealer és a Méh című mozifilmek bemutatása szerepel más alkotások mellett a fesztivál programjában – számolt be az MTI.

Szabó István: Being Julia / Csodálatos Júlia

Rajtuk kívül Zsurzs Éva televíziós rendezéseivel is megismerkedhet a november 30-ig tartó kulturális mustra közönsége. Így kerül a krasznodari mozikba A koppányi aga testamentuma és A törökfejes kopja.

Az ötvenes évek filmjei közül Máriássy Félix Egy pikoló világos című alkotását láthatják a dél-oroszországi nézők, akiknek – és Bujtor István emlékére – levetítik a Csak semmi pánik című vígjátékot is.

Kép a Womb - Méh című filmből

Tót Gizella, a krasznodari magyarok képviselője az MTI-nek elmondta: a filmeket az orosz filmalap segítségével szerezték be és segítségükre volt a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint Krasznodar terület kulturális minisztériuma és a Kubanykino mozivállalat is.

A magyar filmművészetet és filmgyártást méltatja a fesztivál programjához mellékelt ismertető is. Eszerint a keleti és nyugati kultúra között lavírozva a magyar rendezők igazi remekműveket hoznak létre.

A fesztiválon a magyar filmekről előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, a megnyitó programját a szervezők magyar zeneművekkel és magyar költők verseivel színesítették.Kapcsolódó