Visszatekint a Film.dok dokumentumfilm-fesztivál


Az elmúlt évek Film.dok fesztiváljain bemutatott díjnyertes alkotásokból készült válogatást vetítik le Csíkszeredában a kedden kezdődő Retro Film.dok keretében

Farkas György fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, hogy a szombatig tartó vetítésekre „erős túlzás” a filmfesztivál meghatározás, az eseményt inkább filmhétnek lehet tekinteni. Hozzátette: idén annyira kevés pénzt sikerült a fesztiválra összegyűjteniük, hogy így csak a „minimal artra” van lehetőség.

Farkas György felidézte, hogy a dokumentumfilm-fesztivált nyolc éve indították el, de volt már egy olyan év, amikor nem sikerült megszervezni a rendezvényt. Hozzátette, hogy a korábbi években a román és a magyar művelődési tárca adta a seregszemle költségvetésének a nagyobbik részét.

Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, hogy a város a kezdetektől szerette volna, ha a Film.dok fesztivál Csíkszereda emblematikus eseményévé válna, de az előző években is csak nagy nehézségek árán sikerült megszervezni.

„A szakmai szervezők már tavasszal jelezték, hogy nem sok esély van a magyarországi források biztosítására, és azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) májusban kikerült a kormányból, már romániai forrásokra sem lehetett számítani” – magyarázta az alpolgármester. Hozzátette, ezek tudatában jöttek azzal a kompromisszumos javaslattal, hogy ne szakítsák meg a folytonosságot, hanem a meglévő filmekből vetítsenek válogatást.

(MTI)Kapcsolódó