2012 legjobb filmjei a Sight&Sound szerint 2012 legjobb filmjei a Sight&Sound szerint

2012 legjobb filmjei a Sight&Sound szerint

A rangos brit szaklap 90 filmkritikust kért fel arra, hogy nevezze meg öt kedvencét az idén készült filmek közül. A szerkesztők ez alapján állítottak össze egy tizenegyes toplistát. Az ötödik és a nyolcadik helyen holtverseny alakult ki. A listára idén egy román alkotás is felkerült.

A folyóirat toplistájának első helyét Paul Thomas Anderson The Master című filmje foglalta el. A scientológus vezetőról szóló drámát Miguel Gomes portugál–német–francia koprodukcióban készült filmje, a Tabu követi. Michael Haneke Arany Pálma díjas Amourját az év legjobb európai filmjének járó díjjal tüntették ki a hétvégén, ezen a listán azonban csak a harmadik helyre került.

Kép az Amour/Szerelem című Haneke-filmből

A kritikusok szerint a tízes – a holtverseny miatt tizenegyes – népszerűségi listáról nem maradhat le Leos Carax Holy Motorsa (4. hely), Benh Zeitlin Beasts of the Southern Wildja (5. hely) és Peter Strickland brit–német horrorja, a Berberian Sound Studio (5. hely) sem.

Kép a Berberian Sound Studio című filmből

A 7. helyre került Wes Anderson Moonrise Kingdomja, a 8. helyen pedig 4 film osztozik: Cristian Mungiu După dealurija, David Cronenberg Cosmopolisa, Nuri Bilge Ceylan Once upon a Time in Anatolia című alkotása, valamint Dzsafar Panahi This Is Not a Film című dokumentumfilmje.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat