Washingtonban bemutatták Kálmán Gábor holokauszt-dokumentumfilmjét


A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban és az amerikai főváros Zsidó Közösségi Központjában (DC JCC) is bemutatták kedden Kámán Gábor Egyszer volt című dokumentumfilmjét.

„Ez a dokumentumfilm mind a magyar, mind az amerikai közönség számára is arról szól, hogy akár egy ember is megváltoztathatja a világot” – nyilatkozott a vetítéseket követően az MTI-nek a Los Angeles-i rendező.

„Ez a film nem holokausztról szól, noha arról is szó esik benne, hanem az emberi méltóságról és a toleranciáról” – mondta Kálmán Gábor.

A film főszereplője egy kalocsai középiskolai tanár, Magó Gyöngyi, aki a város históriájának kutatása során, 2004-ben a helyi zsidó közösség történetét dolgozta fel, amely rendre kimaradt a városról írt krónikákból. Ezt az oktatói munkája során megosztotta tanítványaival, közösségi tevékenysége részeként pedig, a polgármester és az érsek közreműködésével, emléknapot szervezett.

A tanárnő a holokauszt helyi túlélői után kutatva bukkant rá a rendezőre az Egyesült Államok nyugat partvidékén.

A vetítést megelőzően Alcee Hastings képviselő „az újjáéledő magyarországi antiszemitizmus” fényében bátorította arra a kongresszus tagjait, hogy minél többen tekintsék meg a filmet. A könyvtár 70 fős vetítőteremben kedden a lépcsőkön is ültek.

A DC JCC-ben tartott vetítést követően panelbeszélgetést rendeztek, amelynek moderátora Steven Feldman, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának könyvkiadásért felelős tisztviselője volt. A beszélgetésen a rendező mellett részt vett Michael Kozak nagykövet, az amerikai külügyminisztériumnak az antiszemitizmus elleni harcért felelős különmegbízottja, és Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora.

A filmet áprilisban, a Wallenberg-centenárium alkalmából megrendezett holokauszt-emlékhónap keretében levetítették a washingtoni magyar nagykövetségen is. A vetítésen jelen volt a rendező és a film főhőse, Magó Gyöngyi tanárnő is. Az alkotást a washingtoni magyar diplomáciai képviselettel párhuzamosan a budapesti amerikai nagykövetség is bemutatta.

A követségi vetítésen részt vett Annette Lantos és Annette Tillemann-Dick, (az amerikai kongresszusba valaha is beválasztott egyetlen holokauszt-túlélő, Tom Lantos özvegye és lánya), valamint Kimber D. Craine, az amerikai Elnöki Bizottság a Művészetekért és Humán Tárgyakért tagja.

(MTI)Kapcsolódó