Az Amour és a The Master a londoni kritikusok kedvence Az Amour és a The Master a londoni kritikusok kedvence

Az Amour és a The Master a londoni kritikusok kedvence

Michael Haneke Amour és Paul Thomas Anderson The Master című filmje kapta a legtöbb – hét-hét – jelölést a Londoni Kritikusok Körének 33. gálájára.

Az Amour-t jelölték a legjobb film és a legjobb külföldi film kategóriában egyaránt, Haneke a legjobb rendező és forgatókönyvíró díjára esélyes, szereplői, Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva és Isabelle Huppert pedig a legjobb színész és színésznő, valamint a legjobb mellékszereplő címét kaphatja meg.

A The Master szintén esélyes az év legjobb filmjének járó díjra, rendező-forgatókönyvírója, Paul Thomas Anderson indul az említett két alkotói kategóriában, Joaquin Phoenix elhalászhatja Trintignant elől a legjobb férfi főszereplő díját, Philip Seymour Hoffman és Amy Adams pedig a legjobb férfi és női mellékszereplő díjait szerezheti meg.

A jelölések számát illetően a Skyfall következik a London Critics' Circle listáján: az új Bond-filmet öt díjra jelölték, köztük van a legjobb brit filmnek, valamint a legjobb brit színésznek és színésznőnek – Daniel Craig és Judi Dench – járó díj. Az év legjobb brit filmalkotása címre a Sightseers is pályázik: Ben Wheatley rendezése négy kategóriában indul (a legjobb brit film, a legjobb kezdő brit forgatókönyvíró, a legjobb brit színész és színésznő). 

A fentieken kívül a legjobb öt brit film közé került a Berberian Sound Studio, a The Imposter és a Les Misérables is.

A londoni kritikusok szerint 2012 legjobb külföldi filmjei az Amour mellett a Holy Motors, a Once Upon a Time in Anatolia, a De rouille et d'os és a Tabu.

A díjátadó ünnepséget 2013. január 20-án szervezi meg a brit fővárosban a Londoni Kritikusok Köre. Az egyesület zsűrije több mint 100 filmes szaklap kritikusaiból áll. Az előző gálaest fődíjasa A némafilmes volt.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat