Filmszakmai továbbképzést hirdet a Dunaversitas


A Dunaversitas Egyesület tizenkettedik alkalommal indítja el egyéves mozgókép-szerkesztői, rendezői, operatőri mesterkurzusát a hazai és határon túli médiában tapasztalatot szerzett fiatal alkotók számára. Az egyesületet a magyar szellemi élet jeles képviselői alapították azzal a céllal, hogy a magyar nyelvű televíziózás számára képezzen kreatív szakembereket.

A 2013. februártól decemberig tartó tanév hallgatói havonta egyszer, háromnapos foglalkozáson vesznek részt (szerda-péntek), amely elméleti előadásokból, dramaturgiai és műhelygyakorlatokból áll. A műhelymunka során a részvevők filmterveinek részletes kidolgozására, a forgatás előkészítésére, a felvett és összeállított anyagok elemzésére kerül sor. Az oktatás költségeit a Dunaversitas Egyesület biztosítja.

Fő tantárgyak:

  • A filmnyelv alapjai,
  • Mozgóképelemzés,
  • Dramaturgiai ismeretek,
  • A kép és a hang kifejezőeszközei,
  • Filmtörténeti ismeretek.

A Mesterkurzuson a filmes szakma rangos képviselői – filmrendezők, operatőrök, filmesztéták, hangmérnökök, fotóművészek, televíziós szerkesztők – oktatnak. A vezető tanárok nagy filmpedagógiai tapasztalattal rendelkező rendezők, operatőrök: dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas, a Sapientia egyetem tanára, dr. Horváth Z. Gergely érdemes művész, a Pázmány Péter egyetem tanára, Lugossy László érdemes művész, a Duna Televízió volt alelnöke.

Jelentkezni 2013. január 31-ig lehet e-mailben: dunaversitas@gmail.com.

A jelentkező küldje el szakmai életrajzát, valamint egy 15–20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható filmtervet, legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben. A felvételi vizsga helyéről és időpontjáról írásban értesítjük a jelentkezőket. A felvett hallgatók térítésmentesen vehetnek részt a képzésen. A Mesterkurzust sikeresen elvégzők oklevelet kapnak.

A filmterv címe: Hétköznapi történet.

A pályázó a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyes, megtapasztalt élményét válassza témának. Törekedjen arra, hogy filmterve elbeszélhető történet formáját öltse, figyelembe véve, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből. A mű gerincét a nézők számára átélhető, szituatív jelenetek sora adja.

A kurzus céljainak gyújtópontjában a Kárpát-medence mozgóképi felfedezése áll. Határainkon innen és túl azokat az emberi történeteket kívánjuk összegyűjteni és alkotó módon feldolgozni, amelyek az elmúlt két évtized változó és változatlan társadalmi jelenségeit tükrözik.

Támogatók: Duna Televízióért Alapítvány, Duna Televízió, MTVA, filmszakmai és művészeti alapítványok.Kapcsolódó