Magyar Média Mecenatúra 2013: új pályázatok, magasabb támogatási keretösszegek


A Médiatanács 2013-ban is meghirdeti a Magyar Média Mecenatúra program pályázatait. Idén még magasabb támogatási keretösszegekkel számolhatnak a közösségi médiaszolgáltatók és a filmesek – olvashatjuk a szervezet közleményében.

A Médiatanács elfogadta a Magyar Média Mecenatúra 2013-as támogatási tervét. A program célja, hogy hozzájáruljon a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeihez, új műsorok gyártásához, illetve támogatást nyújtson új független magyar filmes alkotások megszületéséhez

2013-ban a pályáztatás tovább egyszerűsödik. Újdonság, hogy a pályázati módosítások elektronikusan is benyújthatóak. Jelentős mértékben csökkentek a pályázati díjak, valamint bővült a támogatási célok köre, tematikája: új műfajok jelentek meg a pályázatokon.

A Médiatanács a rezsipályázat kiírásával a médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeihez járul hozzá. A pályázat keretösszege 2013-ban közel 15%-kal nő (idén 400 millió forintra lehet pályázni). 110 millió forintra emelkedik a műszaki fejlesztéseket elősegítő pályázat kerete. A helyi és körzeti közösségi rádiók magazinműsorainak gyártását támogató pályázat keretösszege 10%-kal nő, idén 720 millió forint.

A független magyar filmes szakmát szolgáló pályázatoknál szintén a keretösszegek emeléséről döntött a Médiatanács. Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat idei keretösszege 330 millió forintra, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaté pedig 250 millió forintra emelkedik. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében a testület 50%-os keretemelésről döntött, így idén összesen 180 millió forintból készülhetnek új animációs filmek.

A Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázati program elindításával a Médiatanács tavaly hosszú idő után újból külön finanszírozási lehetőséget biztosított a műfajba tartozó fikciós alkotások gyártására. A kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártását támogató idei pályázatot 75 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg a testület.

A magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg a tanács az Escher Károly pályázatot 20 millió forintos keretösszeggel. A pályázatnak köszönhetően a nem tervezett, váratlanul bekövetkező eseményeket megörökíteni kívánó filmesek akár 8 nap alatt is finanszírozáshoz juthatnak, ami a mai magyar pályáztatási rendszerben jelenleg a leggyorsabb eljárást teszi lehetővé.

A Magyar Média Mecenatúra program keretében a Médiatanács idén is meghirdeti a Fehér György tévéfilmes pályázatot, amelyen összesen 600 millió forintos támogatással számolhatnak az alkotók.

Az Egri Lajos forgatókönyvírást és tévéfilmterv-készítést támogató pályázat kerete 10 millió forint, a Neumann János online filmek készítését célzó pályázaté 20 millió forint.

A pályázatok részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.Kapcsolódó