Naponta 10 új mozitermet nyitnak meg Kínában


Kína a világ második legnagyobb filmpiaca: az országban minden nap 10 új mozitermet adnak át – adta hírül az AFP.

„Tavaly megnéztem A csodálatos pókember, a RenZaiJiongTu (egy népszerű helyi vígjáték), a Mission Impossible: 4, a Chinese Zodiac (egy hongkongi film, amelynek főszerepét Jackie Chan játssza) és a The Grandmaster (Wong Kar Wai új filmje, amelyet a februári Berlinale nyitófilmjévé választottak)” – idéz a hírügynökség egy Naxin Ping nevű, középosztálybeli férfit. Kínában ebből a társadalmi kategóriából kerül ki a bevásárlóközpontok mozitermeinek a legtöbb látogatója.

Bár a mozijegy eléggé drága – kb. 10 euróba kerül –, Ping szívesen néz filmet a Wanda-hálózat egyik 3D-s mozijában. Miután felvásárolta az AMC (American Multi-Cinema) moziláncát, a Wanda lett Kína legnagyobb mozihálózata.

Tavaly a kínai nézők összesen 2 milliárd eurónyi összeget fizettek ki mozijegyre – a bevétel 30%-kal nagyobb a 2011-es értéknél –, ezáltal Kína az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb filmpiacává vált. 2013-ra további 20%-os mozibevétel-növekedésre számítanak.

A helyi produkciókat még mindig védelmezi a kormány, amely mindössze 20 külföldi alkotás vetítését engedélyezte, majd nemzetközi nyomásra további 14 külföldi produkciót engedett az országba. „A Kínában vetített filmek nagyrésze hollywoodi szuperprodukció, amellyel a kínai filmek nem kelhetnek versenyre” – idézi az AFP a Hongkongi Filmakadémia egyik kutatója, Pen Kang magyarázatát. A helyi nézők zsúfolásig töltötték meg a mozitermeket az Avatar, a Kung Fu Panda 2 és a Titanic 3D-s változatának vetítésein.

(Mediafax)Kapcsolódó