A filmhangé lesz a főszerep az Uránia Filmnapokon


Február első hétvégéjén az Uránia Nemzeti Filmszínház háromnapos rendezvény keretében köszönti a magyar filmet: vetítésekkel, gyerekprogramokkal, élőzenei műsorokkal és szakmai beszélgetésekkel. „Sajátos »filmszemle« ez, amely nem az aktuális filmtermésre koncentrál. Történetében kívánjuk láttatni közös filmkincsünket, méghozzá egy szokatlan nézőpontból: a három nap programját a filmhang és a filmzene hívószavainak segítségével állítottuk össze” – áll a rendezvény meghívójában. A filmvetítések jelképes, 50 Ft-os belépődíjjal látogathatók.

Az Uránia Filmnapokon a filmhangé lesz a főszerep: az 1912-től napjainkig tartó filmválogatás a film hangi világára, a filmkultúra „láthatatlan” dimenzióira irányítja a figyelmet. A program elsősorban a filmhangban rejlő lehetőségek sokféleségét tükrözi: a filmhang-történeti ritkaságoktól kezdve a bő nyolc évtized közönségsikerein át az elmúlt évtized díjnyertes fesztiválfilmjeiig összesen mintegy 50 játék-, dokumentum- és rövidfilmet ölel fel.

Február 1-jén, este 7 órától némafilmes összeállítás keretében, élőzenei kísérettel vetítik a sokáig elveszettnek hitt Egy fiúnak a fele című 1924-es Bolváry Géza filmet, amelynek digitális felújítása most fejeződött be a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetben. Este 9 órától Pálfi György Final Cut című filmjét láthatja a közönség.

A felejthetetlen filmzenék – a vetítéseken túl – élőben is felcsendülnek a moziban: február 2-án, szombaton 5 órától Darvas Ferenc zenei improvizációi az 50-es, 60-as, 70es éveket idézik meg. Este 7 órakor pedig a Hot Jazz Band ad koncertet a 30-as, 40-es évek magyar filmslágereiből.

Vasárnap délelőtt 10 órától rajzfilmes program várja a családokat, a gyerekeket. Az 5–10 éves korosztálynak szóló műsorban maguk a rendezők és a zeneszerzők mutatják be a kicsiknek a jól ismert meséket és dallamokat.

A filmszakma képviselőit szólaltatja meg két kerekasztal-beszélgetés: február 2-án, szombaton 3 órától a Mozgóképes archívumok a digitális korban című beszélgetés vendégei arra keresik a választ, mit, miért és kinek lehet és kell gyűjteni a digitális korban. Február 3-án, vasárnap délelőtt 11 órától A magyar filmhang jelene és jövője című beszélgetésen neves hangmérnökök és kritikusok elemzik közösen a magyar filmhangiskola rangját, helyzetét.

Az Uránia Filmnapok ideje alatt, február 2-án zajlik a Magyar Filmművészek Szövetségének rendkívüli közgyűlése is az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az Uránia Filmnapok támogatói, szakmai partnerei: MMA, MaNDA, MTVA, NMHH, Kecskemétfilm Kft.

Részletes program hamarosan az Uránia weboldalán.

Az esemény a Facebookon

(magyar.film.hu)Kapcsolódó