Plágiumügybe keveredett James Cameron


Egy amerikai bíró utasítására James Cameronnak át kell adnia az Avatar forgatókönyvének vázlatait egy férfinak, aki állítja: ő írta a történetet.

Eric Ryder 2011-ben perelte be James Cameront és produkciós cégét, a Lightstorm Entertainmentet állítva, hogy az Avatar című film egy olyan történet alapján készült, amelyet ő írt, s amelynek az eredeti címe K.R.Z. 2068.

Az ügyben január 23-án született döntés: egy Los Angeles-i bíró a forgatókönyv-vázlatok Rydernek való átadására kötelezte Cameront. Ryder ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a Cameron számítógépén levő bejegyzésekhez is hozzáférési jogot kaptak. A magisztrátus azonban nem engedélyezte hogy Ryder hozzáférhessen Cameron saját használatra készült jegyzeteihez.

A 2011-es feljelentő dokumentumban az állt, hogy Eric Ryder forgatókönyvíró és a Lightstorm Entertainment között létezett egy megállapodás, amely szerint a produkciós cég Cameron rendezésével filmet készít a felperes K.R.Z. 2068 című forgatókönyvéből: „egy környezetvédő hozzáállású, epikus dimenziójú, 3D-s filmet arról, hogy egy földi vállalat miként gyarmatosítja, majd pusztítja el egy távoli bolygó tájait és buja természetét”. A forgatókönyv szükségessé tette a 3D-s megoldásokat a cselekmény bizonyos részleteinek megfelelő kibontásához. Az állítólagos szerződés szerint a stúdió nem használhatja a forgatókönyvet a szerző beleegyezése nélkül, és utóbbinak íróként vagy producerként részesülnie kellene a könyvéből készült film bevételeiből.

Állítása szerint Ryder két évig dolgozott a projekten, amikor a Lightstorm bejelentette, hogy felfüggeszti a munkálatokat, mivel „senkit sem fog érdekelni egy könyezetvédelmi témájú sci-fi”.

Ryder kártérítést követel a szerződésszegés, csalás és szakmai hanyagság miatt, és részesedést kér az Avatar forgalmazásából befolyt összegből, amely jelenleg 1,84 milliárd dollárra rúg.

(Mediafax)Kapcsolódó