Geraldine Chaplin lesz a prágai Febiosfest filmfesztivál fővendége


A kolozsvári TIFF után idén a prágai Febiofest fővendége lesz Geraldine Chaplin, a világhírű színész, Charlie Chaplin lánya – közölte csütörtökön Prágában a fesztivál rendezőbizottsága.

A Febiofest 20. kiadását 2013. március 14–22-én szervezik meg a cseh fővárosban. A szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek a filmek.

A főprogram keretében bemutatják mindazokat az alkotásokat is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját, a Kristián-díjat, amelyet Prága városa adományoz a győztesnek.

A Febiofestet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívta életre a 90-es évek elején. Az azóta eltelt két évtized alatt a Febiofest már jelentős nemzetközi rangot is kivívott magának. Évente mintegy 50–60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 60–70 000 körül mozog.

A fődíjról egy 33 tagú – az egyes társadalmi rétegeket tükröző – zsűri dönt. Több alkalommal a csehországi nemzeti kisebbségek néhány képviselője is helyet kapott a zsűriben. A versenyprogram győztese 15 000 dolláros pénzjutalmat kap.

Méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, és az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb, és fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképes művészetéből ad válogatást.

A fesztiválon már hagyományosan a magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István, Oscar-díjas magyar rendező volt a szemle fővendége.Kapcsolódó