Négy filmes pályázatot írt ki a héten a Médiatanács Négy filmes pályázatot írt ki a héten a Médiatanács

Négy filmes pályázatot írt ki a héten a Médiatanács

A Médiatanács még január elején fogadta el a Magyar Média Mecenatúra program 2013-as támogatási tervét megemelt keretösszegekkel. A program célja, hogy hozzájáruljon a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeihez, új műsorok gyártásához, illetve támogatást nyújtson új, független magyar filmes alkotások megszületéséhez. A tanács a héten négy filmes pályázat meghirdetéséről döntött.

A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes, az Ember Judit dokumentumfilmes, a Macskássy Gyula animációs filmes, valamint a Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázatok 2013-as felhívásait szerdai ülésén fogadta el a Médiatanács.

Az ismeretterjesztő, animációs és dokumentumfilmes pályázatok ismét háromszakaszosak lesznek, hogy idén is folyamatos beadási lehetőséget biztosítsanak a filmeseknek. Az első fordulóban a szinopszisokat március 11-én kell beadni. A második forduló augusztus 22-ére, a harmadik pedig november 4-ére esik. A nem egészestés műfaj támogatását szolgáló pályázatoknál a keretösszegek is emelkednek idén. A három műfajban összesen 760 millió forintos keret áll rendelkezésre. A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton és az Ember Judit dokumentumfilmes pályázaton 10–10%-os keretemelésről döntött a Médiatanács, így az ismeretterjesztő filmekre idén 250 millió, a dokumentumfilmekre pedig 330 millió forint jut. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében 50%-os keretemelésről döntött a Médiatanács, összesen így 180 millió forintra pályázhatnak idén az animáció filmesek.

A Huszárik Zoltán pályázati program külön finanszírozási lehetőséget biztosít a kisjátékfilmes kísérleti filmek gyártására. A pályázati felhívást szintén szerdai ülésén fogadta el a Médiatanács. A műfajba tartozó fikciós alkotásokra idén 75 millió forint áll rendelkezésre, a szinopszisokat 2013. március 18-án lehet beadni.

A Médiatanács a pályázatok kiírásakor figyelembe vette az előző évi tapasztalatok mellett a bírálóbizottságok javaslatait, valamint a médiaszolgáltatók és a szakma részéről fennálló igényeket is. A Magyar Média Mecenatúra filmes pályázataiba beépültek a korábbi észrevételek és javaslatok, amelyek az egyes szakmai fórumokon, filmes konzultációkon elhangzottak.

A pályázati felhívások a Médiatanács által elfogadott és 2013. január 1-jén hatályba lépett új, valamennyi felhívást szabályozó általános pályázati feltételek alapján készülnek. A pályázati kiírások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.

(A Médiatanács közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat