Eldőlt az Oscar-szobrocskák sorsa


Tegnap este lezárult az amerikai filmakadémia első online szavazása. A szervezet több mint 5800 tagját kérték fel arra, hogy február 8. és 19. között döntse el, melyek a 24 versenykategória győztes filmjei.

A szavazás eredményét a PricewaterhouseCoopers cég őrzi a díjátadó, február 24-éig, amikor lezárt borítékokban adja majd át a nyertesek nevét a gálaünnepség szervezőinek.

A hollywoodi stúdiók tetemes összeget fektettek idén is a szavazást megelőző sajtókampányba. A Los Angeles Times becslése szerint Az Argo-akció mögött álló Warner Bros., valamint a Lincoln című életrajzi ihletésű dráma forgalmazója, a Walt Disney Co. nagyjából 10–10 millió dollárt költött rádiós, televíziós és a nyomtatott sajtóbeli megjelenésekre. A két film szoros versenyben áll egymással a vasárnapi Oscar-gála fődíjáért.

A PricewaterhouseCoopers képviselői szerint sosem szivárgott ki egyetlen információ sem a cégtől, amióta – 79 éve – a filmakadémiával együttműködik. Ién új kihívással néztek szembe: amellett, hogy postázták a hivatalos szavazócédulákat, garantálniuk kellett az online szavazás biztonságát is. A cég szerint az utóbbi lehetőséggel az akadémia tagjainak közel a fele élt.Kapcsolódó