Kétmilliárd dollárt hoztak eddig a legjobb film Oscarjára jelölt alkotások


A legjobb film kategóriába idén bejutott alkotások Oscarral vagy Oscar nélkül máris kincsesbányák a mögöttük álló stúdiók számára. Az amerikai filmakadémia díjára jelölt kilenc produkcióra világszerte összesen több mint kétmilliárd dollárért váltottak jegyet a nézők.

A vasárnapi hollywoodi Oscar-gála előtt a kilencből hat film már Észak-Amerikában is túllépte a százmillió dolláros bevételi küszöböt. Az imdb.com mozis adatbázis szerkesztője, Keith Simanton szerint olyan filmek versengenek az aranyozott szobrocskáért, amelyekre vevő a közönség. „A kommersz és a művészet szerencsés találkozásáról van szó” – fogalmazott.

A mezőny legnagyobb kasszasikere a Pi élete, amelynek eddigi bevétele megközelíti a 600 millió dollárt, de a nézők a jegypénztárnál szavaztak a Django elszabadulra, a Napos oldalra és A bin Láden-hajszára is. Csupán a Michael Haneke által rendezett Szerelem és A messzi dél vadjai című független film négymillió, illetve 12 millió dolláros bevétele tekinthető a szabályt erősítő kivételnek.

A tavalyi győztes munkára, A némafilmes című fekete-fehér francia némafilmre az amerikai és kanadai közönség csak 45 millió dollárt költött. Az egyetlen olyan produkció, amely a legjobb film díjára jelöltek tavalyi mezőnyéből százmillió dollár felett keresett, A segítség című polgárjogi dráma volt. A kilenc film együttes globális bevétele az Oscar-hajsza előtt és után 1,2 milliárd dollárra rúgott 2012-ben.

Az idei kiemelkedő eredmény nyilván nem véletlen: az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia valószínűleg megfontolta a komoly kritikát, amely azt hányta a szemére, hogy elszakadt a közönségtől, a fiatalok igényeitől, és a felnőtt, gondolatébresztő művészfilmeket preferálja.

A bírálatok hangja 2008-ban csapott a legmagasabbra, amikor A sötét lovag című Batman-film világszerte több mint egymilliárd dollárt keresett a filmszínházak pénztárainál, de a legjobb film kategóriába nem jutott be. A filmakadémia változtatott szabályzatán és 2009-ben már öt jelölt helyett tíz film számára tette lehetővé, hogy részt vegyen a legjobb film Oscarjáért folyó versengésben. A lépés nyomán megnyílt az út az Oscar felé a nagy nézettségű munkák számára is.

Az idei jelöltek észak-amerikai átlagbevétele 103 millió dollár volt, míg a tavalyiaké csak 70 millió.

A közkedvelt jelöltek miatt a vasárnapi díjkiosztó gálát sokan nézhetik az ABC közvetítésében. A show tavaly 39 millió amerikait ültetett a képernyők elé, holott 1998-ban, a Titanic jelölésének évében még 55 millió néző volt kíváncsi Hollywood legfontosabb estéjére.

(hvg)



Kapcsolódó