Ma kezdődik a Budapesti Építészeti Filmnapok


Ötödik születésnapján ünnepli idén Budapest építészeti témájú filmszemléje. A rendezvénysorozat ma este 7 órakor kezdődik. A vetítések helyszíne a Toldi mozi.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által 2007-ben kezdeményezett filmnapok küldetése, hogy a film médiumát használva világítsa meg az építészet, a design és a városfejlődés legárnyaltabb folyamatait.

„Épületben laksz? Szoktál filmeket nézni? Akkor ezek a filmek téged is érdekelni fognak” – csalogatja közönségét a fesztivál.

A filmnapoknak nincs versenyprogramja, viszont sokoldalúan közelít a két, látszólag egymástól távoli művészet, a film és az építészet témaköréhez. A négynapos esemény a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze, Oscar Niemeyer portréfilmével nyit, a következő napok filmjei között pedig találunk a sivatagi építészetről, a megalopoliszok infrastruktúra-problémáiról, a tenger és a víz városi életben betöltött szerepéről, Hugyecz László shanghaji építészetéről, a kortárs építészet és várostervezés leginnovatívabb és leghírhedtebb példáiról, valamint Budapest jelenkori átalakulásáról szóló darabokat.

A filmnapok kiemelten foglalkozik a lakatlan épületek kérdésével is: számos film szól arról, hogy mi történik egy-egy elhagyott irodaházzal, hotellel, városrésszel, amikor elveszti létjogosultságát. A vetítések és a rendezőkkel való beszélgetések mellett bemutatunk egy olasz élő építészeti video-jockey performanszot, valamint egy metró-túrával összekötött filmbemutatót a 4-es metró egyik épülő állomásán.

Részletes program a fesztivál weboldalán.Kapcsolódó