Elhunyt „Róma hangja”, Armando Trovajoli olasz filmzeneszerző Elhunyt „Róma hangja”, Armando Trovajoli olasz filmzeneszerző

Elhunyt „Róma hangja”, Armando Trovajoli olasz filmzeneszerző

Elhunyt Armando Trovajoli olasz zeneszerző, Vittoro de Sica és Ettore Scola több alkotásának, valamint Sándor Pál Miss Arizona című filmjének komponistája, akire egy közkedvelt szerzeménye nyomán ragadt a „Róma hangja” név.

A mintegy 300 film zenei világát megteremtő Trovajolit 95 esztendős korában a múlt héten érte a halál, özvegye azonban a hétvégén értesítette arról a sajtót – közölte a BBC online hírszolgáltató.

A zeneszerző halálával „Róma hangja enyészett el” – mondta méltatásában Gianni Alemano, Róma polgármestere arra utalva, hogy Trovajoli Roma nun fa' la stupida stassera című dala világszerte a város szerenádjaként vált közismertté.

Trovajoli Rómában született és zongoristaként kezdte pályafutását. Számos dzsessz-sztárral fellépett, köztük Duke Ellington, Miles Davis, Chet Baker vagy Louis Armstrong társaságában. Az 50-es években kezdett filmzenéket komponálni. Ő szerezte Sophia Loren két leghíresebb filmje, a Vittorio de Sica rendezte Egy asszony meg a lánya, illetve az Ettore Scola rendezésében forgatott Egy különleges nap zenéjét. A 80-as évek végén Sándor Pál második világháború alatt játszódó, Miss Arizona című filmjéhez is ő komponált muzsikát. A produkció főszerepeit Marcello Mastroianni és Hanna Schygulla alakította.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat