Az összes filmfesztivál pályázatát visszadobta a Román Kulturális Intézet


A pályázat „adminisztratív fázisában” utasított vissza számos jelentős és sikeresként számon tartott kulturális projektet a Román Kulturális Intézet (Institutul Cultural Român / ICR). Az első szűrőn az összes filmfesztivál kiesett, az egyetlen támogatásra jogosult projekt célja pedig „az újhullámos filmek és korábban befutott rendezők munkáinak promótálása a bordeaux-i filmfesztiválon”.

Nem kaphat támogatást a Román Kulturális Intézettől a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a Duna-deltában megrendezett Anonimul függetlenfilm-fesztivál, a One World dokumentumfilm-fesztivál romániai kiadása, a szebeni ASTRA antropológiai filmfesztivál, a bukaresti NexT, a Segesvári Filmfesztivál, a Telehold nevű berethalmi horrorfesztivál, de a Pelicam környezetvédelmi filmfesztivál sem. Az Anim’est által benyújtott mindkét pályázatot érvénytelennek nyilvánították: mind a fesztivál, mind a workshopja kiesett.

Az intézet elutasította továbbá az összes vándorfesztivál-pályázatot: a Metropolis Kulturális Egyesület szervezte, 6 szabadtéri vetítést magába foglaló rendezvénysorozatot, a Caravana Filmului Românesc nevű vándorfesztivált, amely az ország 10 városában vetítené a román filmművészet gyöngyszemeit, és egy külföldi projektet: egy olaszországi és spanyolországi filmkavaránt, amely a szórványban élő románokhoz vinne el román filmeket.

Az ICR elutasított több filmkészítési, illetve filmforgalmazási tárgyú pályázatot is, és Cristian Mungiu Cannes-ban díjazott După dealuri című kolostori drámájának DVD-kiadását sem támogatja.

A filmes projektek mellett feketelistára került például a Szebeni Jazzfesztivál és az UNITER által kétévente megszervezett színházi fesztivál is.

A Román Kulturális Intézet tavaszi januári határidővel meghirdetett pályázatának összértéke 450 000 lej. Az első forduló eredményeit tegnapelőtt, szerdán közölték az intézmény honlapján azzal az ígérettel, hogy még aznap e-mailben is értesítik az utasítottakat, és magyarázattal is szolgálnak mindannyiuknak. A HotNews.com értesülése szerint ez az e-mail csütörtökön sem ért célba. Az óvásokat március 18-áig lehet benyújtani.Kapcsolódó