Tudor Giurgiu filmjéé a Román Filmesek Egyesületének díja


Az Emberekről és csigákról (Despre oameni şi melci) nyerte el a Román Filmesek Egyesületének (UCIN) idei különdíját szombat este, a bukaresti Stúdió moziban tartott ünnepélyes gálaműsoron.

Nagydíjat az idén nem osztottak, de a legjobb rendezőnek járó elismerést Radu Jude vihette haza a Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră) című filmjéért, az elsőfilmeseknek osztott Opera Prima-díjban pedig Gabriel Achim rendező részesült az Adalbert álma (Visul lui Adalbert) című produkcióval.

Kép a Despre oameni si melci - Csigák és emberek című filmből

A legjobb színészeket illető kitüntetés győztese Mihaela Sîrbu (Mindenki a mennybe megy, Fantomapa/Tatăl fantomă) és Şerban Pavlu (Mindenki a mennybe megy) lett, a mellékszereplők mezőnyében pedig Sofia Nicolaescut (Mindenki a mennybe megy) és Tudor Smoleanut (Şi caii sunt verzi pe pereţi) szólították a színpadra. Silviu Purcărete filmjét, a Valahol Palilulábant (Undeva la Palilula) négy kategóriában díjazták (legjobb operatőr: Adrian Silişteanu; legjobb díszlet: Helmuth Stürmer és Dragoş Buhagiarl; legjobb jelmez: Lia Manţoc; legjobb filmzene: Vasile Şirli).

A Román Filmesek Egyesületének további elismerései: 

  • legjobb dokumentumfilm: Egy gondolat, egy álom, Doyle… és egy golyóstoll/Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix (r.: Bogdan Ilie-Micu)
  • legjobb tévéfilm: După fel şi chip (Paula Oneţ)
  • legjobb forgatókönyv: Ionuţ Teianu (Emberekről és csigákról)
  • legjobb vágás: Nita Chivulescu (Emberekről és csigákról)
  • legjobb filmes szakkönyv: Lucruri care nu pot fi spuse altfel (Andrei Gorzo); 
  • legjobb monográfia: Radu Gabrea – Biografia unei opere (Călin Stănculescu)
  • legjobb producer: Ada Solomon, a fiatal filmesek alkotásainak népszerűsítéséért
  • kiválóság-díj: Tudor Caranfil filmtörténésznek és kritikusnak, valamint Cristian Mungiu forgatókönyvírónak.

A rövidfilmes mezőny zsűrijének különdíját Carmen Avram és Carmen Moise filmjei nyerték el (Misterul de la Baloteşti, Ultima frontieră), a fikciós alkotások közül Dorian Boguţă De azi înainte című filmje bizonyult a legjobbnak, míg a dokumentumfilmek esetében a Vasile Soporant díjazták (r.: Mráz Ferenc).

(Szabadság)Kapcsolódó