Kilenc ismeretterjesztő filmet támogat a Médiatanács


Az alkotásokra összesen 78 millió forintot szán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kollányi Ágoston pályázat keretében – ismertette a testület döntését az NMHH Szóvivői irodája ma az MTI-vel.

A médiatanács a 2012-ben kiírt pályázat utolsó fordulójáról hozott döntést a legutóbbi ülésén, a pályázatot azonban az idei évre is kiírta a Magyar Média Mecenatúra program keretében, összesen 250 millió forintos, megemelt keretösszeggel – közölték.

Támogatásban részesül Farkas György, aki arra vállalkozik, hogy bemutassa, miként hatottak a kunok a magyarság történelmére és vándorlásuk során hogyan járultak hozzá a világ kulturális örökségének gyarapításához. Tóth Zsolt Marcell a Valamit visz a víz című filmjének készítése közben összegyűjti a Tiszába került pillepalack-hulladékot, abból tutajokat épít és eljuttatja a Felső-Tiszától a rendeltetési helyükig, Szegedig. A film igazi road movie – olvasható a hatóság ismertetőjében.

A támogatottak között van Somfai Kara Dávid is, aki filmjében azokat a magyar felfedezőket, tudósokat mutatja be, akik a 19. század végén, a 20. század első évtizedeiben kutatták Közép-Ázsiát és a Tien-san hegység területét. Skultéti Róbert tudományos-ismeretterjesztő filmje, a Lendület egy kutatásfinanszírozási modellről szól, amely az akadémiai kutatáshálózat és a hazai egyetemek versenyképességének növelése mellett a kutatói utánpótlás biztosítását is segíti.Kapcsolódó