Caranfil és Mărgineanu kapja a legtöbb pénzt a CNC-től


Nae Caranfil és Nicolae Mărgineanu filmtervei, a 6,9 pe scara Richter (6,9 a Richter-skálán), valamint a Poarta Albă (A fehér kapu) nyerte el a legnagyobb támogatási összeget, egyenként 990 000 lejt a Román Országos Filmközpont legutóbbi pályázatán. Az eredményeket tegnap tették közzé.

A filmközpont (Centrul Naţional al Cinematografiei / CNC) honlapja szerint Caranfil filmjét a Mobra Film (Cristian Mungiu) gyártja. Mărgineanu maga lesz a filmje producere is (a gyártó esetében az Ager Film), a forgatókönyvet pedig Oana Cajallal együtt írta.

Az eredmények listájának második helyén Radu Muntean Un etaj mai jos (Egy emelettel lennebb) című projektje áll. A forgatókönyvet Alex Baciu és Răzvan Rădulescu írta, gyártója a Multi Media Est (Dragoş Vâlcu) lesz. Az elnyert támogatás 921 000 lej.

A Munteané után következő filmtervek:

  • Radu Jude: Aferim! – fgk. Radu Jude és Florin Lăzărescu, p. Ada Solomon, Hi Film – 811 000 lejjel,
  • Stere Gulea: Rădăcini (Gyökerek) – fgk. Dan Nuţu, p. Anca Puiu, Mandragora Movies – 790 000 lej
  • Marian Crişan: Orizont a.k.a. Pădurea (Horizont, avagy Az erdő) – p. Bobby Păunescu, Mandragora Movies – 614 000 lej
  • Adrian Sitaru: Fixeur – fgk. Adrian és Claudia Silişteanu, p. Monica Lăzurean Gorgan, 4 Proof Film – 290 000 lej

Az elsőfilmes kategória legnagyobb győztese Ana Cristina Iacob, aki Liceenii 2000 (kb.: Középiskolások 2000) című filmtervével 800 000 lejt nyert. A forgatókönyvet Alexandru Molicóval és Alexandra Caramannal együtt írta, producere Cosmin Andrei Ion a MediaPro Picturestől.

A második helyezett a rövidfilmesként már bizonyított Adina Pintilie. A Nu mă atinge-mă (kb.: (Ne) érints meg) forgatókönyvét Pintilie írta, producere a 4 Proof Film-es Monica Lăzurean Gorgan.

A Fejlesztés kategóriában három projektet támogatott ezúttal a CNC, egyenként 33 532 lejjel: kettővel a Mandragora-ház (Anca Puiu, Cristi Puiu) pályázott – Urma (A nyom, r. és fgk. Dorian Boguţă), Evanghelia după Pinocchio (Pinokkió evangéliuma, fgk. Tudor Botezatu és Şerban Adrian) –, eggyel a Multi Media Est (Dragoş Vâlcu) – Vasile (r. Bogdan Bărbulescu, fgk. Radu Matei Bărbulescu).

A dokumentumfilmes pályázatok közül Anca Damian Aparte című filmterve nyerte el a legnagyobb összegű támogatást, 424 000 lejt (fgk. Anca Damian, Ania Winkler). Ezen kívül két további dokumentumfilmes projektet támogat a filmközpont, egyenként 350 000 lejjel: Despre sine şi celălalt (kb.: Magunkról és a másikról, r. Ioan Cristian Piţurescu, p. Alexandru Teodorescu, Saga Film) és Un veac fără tezaur (kb.: Egy kincs nélküli évszázad, r. Dan Necşulea, p. Ada Vertan, Astra Entertainment). Ugyanebben a kategóriában nyert támogatást az szebeni fesztivált is szervező Astra Film Alapítvány Dumitru Budrala filmtervével, amelynek címe Drumul regelui (A király útja, fgk. Adina Vărgatu). Az utóbbi projekt 240 000 lejes támogatást nyert el.

A kisjátékfilmes szekcióban az Omnibus Anonimul nyerte el a legnagyobb támogatást, 329 000 lejt. A projekt gyártója a Saga Film (Alexandru Teodorescu), a rendező Dorian Boguţă és Emanuel Pârvu. Az idei Berlinálén Arany Medvével kitüntetett Călin Netzer 150 000 lejt kapott következő rendezői és produceri projektjére (Ninel, fgk. Alina Apostu, gyáró Parada Film), Dan Radu Mihai Sthorzina című filmterve pedig 112 000 lejes támogatásban részesül. Az ugyanebben a kategóriában indult a Cai putere (Lóerő, r. Daniel Sandu, p. Velvet Moraru, Icon Production) című filmterv 109 000 lejt kapott.

Az animációs kategória nyertesei:

  • Linxy – r. Laura Tamaş és Andrei Ştefan Haiduc, gy. Aldmagic Film (Laura Tamaş) - 400 000 lej,
  • Aventura digitală – r. Dan Neda, gy. de Opal Production (Radu Nicolae) - 226 000 lej,
  • Spre Sud – r. Ana Boariu, gy. Fundaţia Arte Vizuale (Vivi Drăgan Vasile) – 207 000 lej
  • Dimineaţa de carton – r. Roxana Benţu, gy. Film Production (Helga Fodorean) – 154 000 lej.


Kapcsolódó