Jancsó-hommage, magyar rövidfilmek Wiesbadenben


Jancsó Miklós munkásságát állítja hommage-programja középpontjába a szerdán kezdődő wiesbadeni goEast filmfesztivál, amelynek pályakezdőket bemutató versenyszekciójában magyar rövidfilmek is szerepelnek, a zsűri elnöke pedig Fliegauf Bence lesz – áll a Magyar Filmunió ma délelőtti közleményében.

Április 10. és 16. között rendezik meg Wiesbadenben a közép- és kelet-európai filmre fókuszáló goEast filmfesztivált. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett fórum idén „az egyetemes filmművészet mesterének”, Jancsó Miklósnak szenteli Hommage nevű programját. A retrospektív a 60 évet felölelő Jancsó-életmű „(újra)felfedezésére” invitál; műsorra tűzi többek között a legendás Így jöttem (1964) című korai alkotást, a Locarnóban díjazott és a Jancsónak világhírt meghozó Szegénylegényeket (1965), továbbá az ezredfordulón készült Kelj fel, komám, ne aludjál című Jancsó-filmet is.

A wiesbadeni fesztivál pályakezdőket bemutató versenyszekciójában (Nachwuchs) a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) és a MOME hallgatói kaptak meghívást. Az SzFE hallgatói közül Szabó Szonja Turiszt, Kovács Claudia Mélylevegő, valamint Rónai Domokos Furry Fandom című munkájával mutatkozik be.

Szabó Szonja Almási Tamás osztályában végzett az SzFE-n. Turiszt című, 15 perces rövidfilmjében egy poros kisváros unalmas vasárnap délutánját rázzák fel nem várt események. A Petrik Andrea és Elek Ferenc főszereplésével készült film forgatókönyvét is jegyző Szabó Szonja a Turiszt előtt Komoly dolgok címmel készített már tévéfilmet, 2008-ban pedig egy Roadmovie-t.

Kovács Claudia Máthé Tibor operatőri osztályában végzett. Mélylevegő című, 11 perces kisfilmje amolyan ambient film, amely a felnőtté válás, az idegenség érzésének, szürrealitásba hajló, vizuális központú megfogalmazása. A rendező szándéka szerint filmjében „el kell merülni, fel kell oldódni, és nem a percenként meglepetést okozó drámaiságot kell keresni”.

A Máthé Tibor osztályában idén végző Rónai Domokos 9 perces, Furry Fandom című filmjével szerepel a goEast programjában. Forgatókönyvíró-rendezőként készített filmjének középpontjában Tomi áll, aki egy szokatlan klubba indul, hogy megkeresse barátnőjét.

A MOME-t Vácz Péter Nyuszi és őz, Takács Anikó A róka és Vegső Ágota Szörnycsapda című filmje képviseli.

A goEast-en visszatérő vendégek a pályakezdő magyar filmesek. A diákfilmek mezőnyében idén négy díjat osztanak ki: hármat a közönségszavazatok alapján adnak át, egy 1500 eurós díjat pedig a fesztivál zsűrije ítél meg a legjobbnak.

13. Wiesbadeni Közép- és Kelet-Európai Filmek Fesztiválja különprogramjában tűzi műsorra Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét. A tavalyi Berlinale Ezüst Medve Díjával kitüntetett Fliegauf a zsűrielnöki posztot tölti be a wiesbadeni fesztiválon, ahol Dealer című filmjével 2004-ben elnyerte a legjobb rendező díját.Kapcsolódó