Meghalt Sara Montiel színésznő és Juan Jose Bigas Luna rendező


Két világszerte ismert hírességüktől búcsúznak a spanyolok. Pénteken, 67 éves korában elhunyt Joan Jose Bigas Luna filmrendező – rákos beteg volt –, ma pedig madridi otthonában meghalt az egykori hollywoodi szexszimbólum, Sara Montiel.

Sara Montiel 1928. március 10-én született. A leghíresebb spanyol származású hollywoodi sztárként tartották számon. Több mint 60 filmben játszott, ezek nagyrésze igazi kasszasiker volt. Filmszínészi pályafutása mellett énekesnő is volt, Fumando espero és Bésame mucho című dalai közismert slágerek lettek.

Juan Jose Bigas Luna az a rendező volt, aki elsőként felismerte Penélope Cruz és Javier Bardem tehetségét: mindketten a Luna rendezte Jámon, Jámonnal futottak be a 90-es években. A filmért a rendező Arany Oroszlánt kapott a velencei fesztiválon.

Lunát elsősorban erotikus töltetű filmjei tették ismertté Spanyolországban, köztük a Bilbao (1978), vagy a My Name Is Juani (2006). 67 évesen a következő filmjén dolgozott éppen, egy Manuel de Pedrolo-regény adaptációján.Kapcsolódó