Felújított változatban mutatják be a Dr. Caligarit a Berlinalén Felújított változatban mutatják be a Dr. Caligarit a Berlinalén

Felújított változatban mutatják be a Dr. Caligarit a Berlinalén

Digitálisan felújított változatban mutatják be a jövő évi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Dr. Caligari című némafilm-klasszikust.

A szervezők közleménye szerint a Berlinalét jövőre is a hagyományoknak megfelelően év elején, február 6. és 16. között rendezik meg.

A 2014-es seregszemlén a közönség 94 évvel az 1920-as bemutató után láthatja Robert Wiene klasszikussá vált alkotását, a Dr. Caligarit. A 65 perces fekete-fehér horrorfilmet a Berlini Filharmónia nagytermében tűzik műsorra.

A vetítés a szervezők reményei szerint rendkívüli élményt kínál majd: a némafilmes alkotáshoz John Zorn a filharmónia Karl Schuke-orgonáján ad kíséretet. A New York-i zenész a ZDF és az Arte televíziós csatornák felkérésére komponál zenét a felújított filmhez.

A közvetlenül az első világháború után készült Dr. Caligari a német expresszionista film legnagyobb hatású, legtöbbet idézett alkotása, amely 1958-ban bekerült minden idők legjobb 12 filmje közé. Hatása nem annyira a rendező Robert Wiene, hanem a forgatókönyvírók, a színészek és főként a díszlettervezők érdeme.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat